Kompanija „Solar Ice“ proizvela novo solarno vozilo

Svet

rsz_solarni_bicikl (1)

Kompanija „Solar Ice“ d.o.o. iz Subotice koja je u vlasništvu porodice Grabarević proizvela je novo solarno vozilo koje je prilagođeno i za prodaju sendviča, čaja, kafe itd.

Vozilo poseduje solarne panele koji proizvode energiju za njegovo napajanje i pomoću kojih može da pređe oko 40 kilometara. Potpuno je ekološko i ne zagađuje životnu sredinu. Osim što ima mogućnost hlađenja do minus 20 stepeni, može i da zagreva do 100 stepeni Celzijusa.

Prvo ovakvo solarno vozilo već je prodato u Budimpešti, a potražnja za njim je velika iako ne postoje veliki proizvodni kapaciteti.

Podsetimo, u martu ove godine najavljen je početak proizvodnje solarnog bicikla za sladoled iste kompanije. Ovaj solarni bicikl pokreće pet solarnih panela koji ovom energijom napajaju i frižider sa sladoledom; bicikl ima i LED rasvetu, slavine na senzor, električne točkove, saobraćajnu signalizaciju i elektropogon. Zahvaljujući sunčevoj energiji može da pređe oko 40 kilometara, a nakon toga da radi još 12 časova na električni pogon.

Sandra Jovićević

foto:solarice.rs