Kompanija „Remondis Medison“ dobila dozvolu za upravljanje otpadom

Srbija | Upravljanje otpadom

02122016_galic_dozvola-01

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić posetio je krajem prošle nedelje grad Zrenjanin gde je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, obišao pogon kompanije „Remondis Medison“ i ovom prilikom joj uručio dozvolu za skladištenje opasnog i neopasnog medicinskog i farmaceutskog otpada.

Gospodin Galić je izjavio da u susret otvaranju poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom Republika Srbija treba da u upravljanje otpadom i otpadnim vodama uloži 10,6 milijardi evra. Kako je istakao, s obzirom na to investicija kompanije „Remondis Medison“ je više nego dobrodošla, jer se tretman koji se ovde radi, radi na najvišem nivou i u skladu sa propisima Evropske unije. On je dodao i da je dozvola za skladištenje istovremeno i priznanje za dobar rad kompanije, ali i obaveza u njenom daljem radu.

Kako je rekao izvršni direktor kompanije gospodin Bojan Sudarev, dobijena dozvola je put ka proširenju kapaciteta i najavio da će buduće investicije obuhvatiti i tretman ostalih vrsta otpada. On je dodao i to da dugoročni planovi podrazumevaju i implementaciju principa „waste to energy“, po kojem bi tretirani otpad zbog svoje visoke kaloričnosti trebalo da se koristi za proizvodnju energije. Naveo je da kompanija na godišnjem nivou tretira oko 350 tona infektivnog otpada, dok se na srpskom tržištu generiše oko 6 hiljada tona.

Kompanija „Remondis Medison“ postoji od 2009. godine i usko je specijalizovana za sakupljanje, transport i tretman medicinskog infektivnog otpada, kao i za bezbedno odlaganje tretiranog neopasnog otpada.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević