Kompanija Kontinetal pravi automobilske gume od maslačka

Kada je kompanija Kontinental 2014. godine predstavila prve probne gume koje su izrađene od inovativnog materijala tkz. Taraxagum (ime koje dolazi od botaničnog naziva za maslačak (taraxacum) mislilo se da je to samo još jedna istraživačka ideja kompanije.

Foto: Pixabay

Danas, četiri godine kasnije, u Anklami na severoistoku Nemačke, na 30.000 kvadratnih metara smeštena je laboratorija i razvojni centar za proizvodnju automobilskih guma dobijenih od ruskog maslačka. Ruski maslačak moze biti uzgajan na prethodno nekorišćenim površinama u regionima sa umerenom temperaturom širom Evrope, što je takođe u blizini fabrika Kontinetala. To je dobar način da se skrati transport i smanji uticaj na okolinu.

Cilj ovog istraživanja je da se nađe alternativa dosadašnjem izvoru koji se koristio a to je drveće kaučukovac iz Tropskih šuma. U slučaju pozitivnih rezultata, planirano je da se u narednih deset godina maslačak uvede u serijsku proizvodnju kako bi povećao potrebu za prirodnim gumama proizvedenim upravo od ove biljke.

Veoma smo ponosni na ovaj projekta. Kontinental je prvi proizvođač guma na svetu koji se odlučio na ovako veliku investiciju u industriju gume od maslačka. Ovu biljku vidimo kao važnu alternativu koja je komplementarna standardnom prirodnom kaučuku. To će nam omogućiti da zadovoljimo sve veću globalnu potražnju za gumama proizvedenim na ekološki prihvatljiv i pouzdan način“, rekao je Nikolai Setzer, član izvršnog odbora Kontinentala i šef odseka za proizvodnju guma.

Kontinental  je napravio jedan važan korak ka postizanju dugoročnog cilja, da proizvodnju guma učini održivijom i nezavisnom od tradicionalnih sirovina.

Guma od maslačka je 2014. godine dobila prestižnu nagradu za očuvanje okoline i ekonomiju GreenTec.