Kompanija „Fejsbuk“ obogaćuje svoj energetski miks obnovljivim izvorima

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanija „Fejsbuk“ proglašena je vodećim kupcem energije iz obnovljivih izvora u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 2019. godine, koristeći ukupnu snagu od 1.546 GW. Ozelenjavanje energetskog miksa nastavila je i ove godine, a najnoviji čisti kilovat-časovi, namenjeni Fejsbuku, poticaće iz savezne države Tenesi.

Za te svrhe, u toku je izgradnja solarne elektrane, instalisane snage 70 MW.

Očekuje se da će, zahvaljujući postrojenju, u vlasništvu proizvođača energije „Sillicon Ranch“, biti otvoreno 350 radnih mesta.

Solarka će, prema najavama, u rad biti puštena na jesen 2022. godine.

Pročitajte još:

Zahvaljujući partnerstvu sa pomenutom kompanijom zaduženom za njeno finansiranje, konstruisanje i održavanje, Fejsbuk će podržati svoj cilj da sve operacije, koje obavlja na globalnom nivou, vrši isključivo pomoću obnovljivih izvora. Rok za dostizanje tih težnji je kraj 2020. godine, a 2019. godine kompanija je trošila 86 odsto energije zelenog porekla – bilo sklapanjem ugovora o kupovini električne energije, bilo razvojem energetskih projekata.

Prepoznajući klimatske promene kao ogroman problem današnjice, Fejsbuk namerava da, u istom vremenskom periodu, emisije gasova s efektom staklene bašte sreže za 75 odsto. S tim na umu, rukovodstvo svetski popularne društvene mreže s vlastima u Tenesiju radi na razvoju solarnih elektrana snage 450 MW.

Jelena Kozbašić