Kompanija „Energo-Zelena“ izdala saopštenje o podnošenju zahteva za arbitražu protiv Srbije

Srbija

energo-zelena

Direktor kompanije „Energo-Zelena“ gospodin Tom Hanson izjavio je za Agenciju Beta da je ova kompanija podnela zahtev za međunarodnu arbitražu protiv Republike Srbije pred Međunarodnim centrom za investicione sporove u Vašingtonu (ICSD). On je istakao da je ovaj postupak započet zbog toga što Republika Srbija nije sprovela sopstvene propise iz oblasti prerade životinjskog otpada čime je ugrozila investiciju od preko 20 miliona evra i doprinela da ova kompanija posluje sa gubicima. Osim toga, prekršila je i međunarodne obaveze koje proističu iz bilateralnog investicionog sporazuma sa Belgijom koji je stupio na snagu 2007. godine.

Gospodin Hanson je u saopštenju kompanije „Energo-Zelena“ istakao da je ova kompanija jedina kompanija u Srbiji za neškodljivu preradu životinjskog otpada koja posluje u skladu sa propisima. Prema njegovim rečima, nepoštovanjem sopstvenih propisa Srbija je ugrozila javno zdravlje svojih građana i životnu sredinu. Zbog toga je odlučeno da se obustavi rad ove kompanije do 29. novembra ove godine, a ukoliko se ne postigne dogovor sa državom do kraja decembra fabrika će biti zatvorena.

U saopštenju se navodi da je vrednost kompanije 21,5 miliona evra, kao i da je pružila veliku pomoć nakon majskih poplava Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini preradom preko 1000 tona životinjskog otpada čime je sprečila nastanak zaraze.

Gospodin Hanson je izjavio i da je kompanija „Energo-Zelena“ do sada pokušavala da reši ovaj problem mirnim putem, ali pošto nije naišla na razumevanje nadležnih institucija morala je da podnese Zahtev za arbitražu Međunarodnom centru za rešavanju investicionih sporova 24. oktobra ove godine.

U saopštenju kompanije „Energo-Zelena“ navode se i razlozi podnošenja ovog zahteva, od kojih su neki nenadgledanje rada svih učesnika na tržištu životinjskog otpada, bacanje životinjskog otpada u prirodu od strane kafilerija, a kao poseban problem navedeno je da Uprava za veterinu poseduje dve državne kafilerije u Ćupriji i Somboru kojima upravlja i kontroliše ih iako nisu usaglašene sa zakonom. Takođe je navedeno da su ove kafilerije spustile cene za sakupljanje i preradu životinjskog otpada za preko 50 odsto čime je ugrožen rad kompanije „Energo-Zelena“.

Sandra Jovićević

foto: energozelena.rs