Kolumbija zaštitila najveće područje kišnih šuma na svetu

Foto: pixabay

Park u Kolumbiji, Serania del Čiribikete proglašen je najvećim zaštićenim područjem kišnih prašuma na svetu, nakon decenija napora grupa i eksperata za zaštitu životne sredine.
Ovaj nacionalni park, koji je dom skoro 3000 vrsta životinja i biljaka proširio je svoju teritoriju za više od 50%, što je teritorija veličine Severne Irske.

U ovim šumama žive retke i važne vrste poput jaguara.

Čiribikete je zbog svoje udaljene lokacije i oružanog sukoba koji je do skoro bio aktuelan u regionu bio jako težak za proučavanje. Uprkos tome naučnici su zaključili da u parku živi skoro 300 vrsta ptica i oko 300 vrsta leptira.

Ovaj neverovatni biodiverzitet rezultat je njegove unikatne lokacije gde se četiri različita geografska regiona ukrštaju- Amazon, Andi, Orinoko i Gujana.
Iz ovih razloga Unesko je proglasio ovaj park svetskim nasleđem i time prepoznao njegovu „neverovatnu univerzalnu vrednost“ i za ljude i za prirodu.

„Ovo je veoma važan uspeh za Amazon i zaštitu šuma na svetskom nivou. Takođe je i ključni momenat za zaštitu ključnih ekosistema u Kolumbiji,“ izjavila je Meri Lu Hidžins, direktor WWF-a Kolubije koji se zalagao za proširenje ovog parka.
„Čirinbikete je veoma poseban zbog svoje biološke, kulturološke, hidrogeološke i arheološke vrednosti. U njemu se nalaze i primeri praistorijske umetnosti i jako je bitan za domorodačke zajednice od kojih neke i dan danas žive u potpunoj izolaciji bez ikakvog kontakta sa ostatkom sveta.“

Šume Kolumbije ugrožene su prvenstveno zbog deforestacije u svrhu proširivanja poljoprivrednog zemljišta kao i ekspanzije naselja, ali klimatske promene stavljaju dodatni pritisak na njihove ekosisteme.
Kako novoprošireni park pokriva predele sa najvišom stopom deforestacije u zemlji, grupe za zaštitu se nadaju da će ovaj potez smanjiti broj ilegalne seče drva.

Prvobitno zaštićeno područje pokrivalo je 1.3 miliona hektara zemlje ali je bilo prošireno na 2.8 miliona hektara 2013. godine. Ovo poslednje proširenje podrazumevalo je 1.5 milion hektara zemlje. Ovaj potez osigurava da nijedan deo ekosistema ne ostane ugrožen.

Predsednik kolumbije Huan Manuel Santos pozdravio je odluku Uneska i izjavio da su „to sjajne vesti za Kolumbiju“. Kako bi podržao ovu odluku predsednik je najavio da će posetiti ovaj nacionalni park prvom prilikom. Kao dodatak ovome, obećao je da će u budžet za zaštitu životne sredine preusmeriti dodatnih 525 miliona dolara.

Milan Zlatanović

Izvor: independent