Koliko turizam šteti grčkoj životnoj sredini?

Turizam | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Grci se spremaju za još jednu napornu godinu. Turisti ne prestaju da dolaze. Na svakog građanina Grčke dolazi po tri strana posetioca, ukupno 32 miliona ljudi koje će posetiti Grčku ove godine, što je više nego ikada od kada se prate statistike.

Ovo je izuzetan podvig za zemlju koja se do skora borila sa bankrotom, protestima i nemirima a pre tri godine jedva je izbegla isključenje iz Evropske unije. Turizam je industrija koja je izvukla zemlju iz krize, ali, da li je on zaista toliko dobar za Grčku?

Broj turista se povećava za dodatnih 2 miliona svake godine u poslednje tri godine. Dolasci iz Kine su se udvostručili od 2017. godine. Sa prognozama koje predviđaju rekordan broj poseta ovoj zemlji u narednoj deceniji sve veći broj stručnjaka se pita- Da li grčki okoliš zaista može da podnese to?

Poznati borac za zaštitu životne sredine Nikos Krisogelos kaže: „Ne možemo nastaviti da primamo toliko turista.“ On tvrdi da je tolika količina turista loša za zemlju. „Ne možemo očekivati da mala ostrva i male zajednice ugoste oko milion turista mesečno. Postoji opasnost od preopterećivanja infrastrukture i da čitava ta situacija postane jedan veliki bumerang ako nastavimo da se fokusiramo samo na brojke a ne na razvijanje održivog modela turizma.“

Sa njim se slaže i gadonaželnik Santorinija, Nikos Zorzos. On je iz istog razloga ograničio ukupni broj putnika na kruzerima na 8000 ljudi.

Sve veći broj turista iz novonastajuće srednje klase Azije dolazi u Grčku kako bi uživali u prelepom nebu, belim kućama i prirodi koja oduzima dah. Prošle godine je uveden i direktan let iz Pekinga u Atinu.

Ovaj nagli porast turista zvaničnici posmatraju kao kletvu više nego blagoslov. Oni strahuju da bi pritisak koji se time stavlja na prirodne resurse i infrastrukturu ostrva mogao imati mnogo nepopravljivih negativnih efekata na prirodu Grčke. Ovoliki broj turista dovodi do ogromnog porasta potrošnje energije i vode.

Jedan u pet Grka radi u sektoru turizma. Zaključak je da se ova industrija ne prilagođava dovoljno velikom brzinom i da je potrebno osmisliti novi model održivog turizma koji bi nastavio da uliva strani kapital u državnu kasu bez negativnih posledica po okolinu.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian