Koliko dugo koronavirus opstaje na različitim površinama?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Kako prenosi Nova ekonomija, američki naučnici objavili su istraživanje u kojem se bave stabilnošću koronavirusa u vazduhu i na određenim površinama. U tekstu koji je objavljen juče, 17. marta u „The New England Journal of Medicine“ utvrdili su da se u vazduhu zadržava najmanje tri sata.

Foto-ilustracija: Unsplash (Kelly Sikkem)

Kako je na svom Facebook profilu protumačio Nikola Ivica, doktorant na MIT-u gde se bavi istraživanjima iz metabolizma i imunoonkologije, virus je u vazduhu i tu se održava najmanje 3 sata.

U radu je utvrđeno da se na plastičnim podlagama i nerđajućem čeliku virus zadržava oko 72 sata (nešto kraće na čeliku nego na plastici).

Na bakarnoj površini je virus bio stabilan manje od 4 sata.

Na kartonskoj površini je virus bio stabilan manje od 8 sati.

Ivica navodi da su autori su u ovom radu poredili korona virus SARS-CoV-2 sa virusom SARS-a iz 2002 (SARS-CoV-1). Stabilnost virusa u vazduhu i na raznim površinama je vrlo slična, što ih je navelo da zaključe da veća zaraznost SARS-CoV-2 proističe iz drugih faktora kao što su veći broj kopija virusa u grlu i prenošenje virusa od strane zaraženih koji nemaju simptoma.

„Ne želim da minimiziram upotrebu higijenskih metoda, ali bez izolacije ovaj virus nećemo pobediti. Moramo da se informišemo, da se izolujemo, i da pomažemo jedni drugima da bismo što pre rešili ovaj problem u kojem smo se svi našli“, zaključio je Ivica.

Izvor: Nova ekonomija