Koliko će nas ubuduće koštati kampovanje i fotografisanje na Staroj planini?

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Komercijalna fotografija u Parku prirode na Staroj planini koštaće od sada 2000 dinara. Nove cene za korišćenje zaštićenog područja donete su polovinom prošlog meseca Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stare planine.

Po toj odluci, novi cenovnik odredili su JP Srbijašume, a jedna od njih je 30 dinara dnevno po kvadratnom metru šatora, za one koji se odluče za kampovanje.

Predviđeno je da vlasnici hotela plaćaju godišnje 1200 dinara po krevetu, a vlasnik kuće za seoski turizam po 430 dinara. Svaki kvadrat restorana, brze hrane, bara ili kafane, koštaće vlasnike 800 dinara po kvadratnom metru.

Godišnja naknada za kamp prikolice je 3.800 dinara, a vlasnici vikendica i vila će plaćati 100 dinara po kvadratnom metru. Sakupljači gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćaće godišnju naknadu od 1800 dinara, a jedan dan u šumi i sakupljanje gljiva i biljaka koštaće ih 120 din po danu. Kuće za odmor na vodi i drugo plovni objekti plaćaće 1000 dinara po kvadratnom metru na godišnjem nivou.  Za postavljanje reklama i bilborda definisane su cene u zavisnosti od tipa reklame, od 15 000 do 35 000 dinara.

Lovci na divljač če u ovoj aktivnosti uživati za 225 dinara dnevno ili 1000 dinara godišnje.

Novac od nadoknada koristiće se za razvoj, unapređenje i razvoj Parka prirode Stare planine. Kompletan cenovnik dostupan je ovde.

Željka Vesić