Kolektivni zvuk ptica u svitanje

Vesti | Srbija

Foto: Pixabay

Povodom Međunarodnog dana pevanja ptica u zoru Radio-televizija Vojvodine, u noći 5. na 6. maj, od ponoći na Prvom i Drugom programu radija RTV-a realizuje emisiju “Pesma ptica u zoru”.

“Pesma ptica u zoru” (orig. “Dawn Chorus”) je projekat Evropske radiodifuzne unije u kojem učestvuju medijske kuće širom sveta i prvi put jedna medijska kuća iz regiona RTV, jedina učesnica koja program emituje na svoja dva kanala, na dva jezika – srpskom i mađarskom. Organizator emisije je Radio-televizija Irske.

– U etru će se čuti kolektivni zvuk ptica koje pevaju u svitanje. Kako se sunce diže preko horizonta i dan se budi, bude se i stanovnici planete. Pre svih, u cik zore, ptice pevaju svoju ljubavnu pesmu, a taj talas zvuka prelazi preko Azije, Evrope i Severne Amerike i predstavlja jednu od najdužih iskonskih veza sa prirodom, kaže Dragana Ratković, urednica emisije.

Uz nekoliko izuzetaka, ptičiji cvrkut je aktivnost rezervisana za proleće i rano leto. Ono što možda zvuči kao muzika za naše uši, pticama ono znači nesto sasvim drugo. Jednostavno rečeno, to je način da mužjaci (koji su najčešće i pevači) obeleže svoju teritoriju ali i da impresioniraju i privuku partnerke. Što glasnija, jača i duža pesma, to je veća obeležena teritorija i veća šansa da ih partnerka izabere. Svako stanište ima svoje autentične članove, koje će gosti u studiju, ornitolozi, prepoznavati i davati slušaocima više informacija o tim vrstama.

Ratković potencira da će za sedam sati programa, slušaoci imati priliku da slušaju autentične zvuke autohtonih vrsta ptica sa 20 lokacija među kojima su i dve na Fruškoj gori Zmajevac i Bukovac – direktno.

U zavisnosti od vremenske zone, voditelji će se uživo uključivati u svaku od njih kako sunce bude izlazilo, te će slušaoci uživati u zvucima svitanja sa najlepših i najegzotičnijih lokaliteta širom planete. Doživljaj će upotpuniti prezenter RTE-a Derek Muni, voditelji u svakom od studija učesnica i njihovi gosti.

Emisija “Pesma ptica u zoru” pružiće nesvakidašnju priliku da uživo čujete desetine vrsta ptica u njihovim staništima. Prethodnih godina zabeležena je rekordna slušanost te emisije.
U noći 5. na 6. maj budite uz program RTV- a i doživite raspevano buđenje dana širom planete. Program možete pratiti na frekvencijama RNS1 – 87.7 MHz i RNS2 – 90.5 MHz, kao i na sajtu rtv.rs u odeljku Program uživo http://www.rtv.rs/sr_lat/uzivo

Milisav Pajević