Koje zemlje EU su ispunile ciljeve u oblasti obnovljivih izvora i pre zadatog roka?

Udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije predstavlja jedan od postulata strategije Evropske unije Evropa 2020. Plan zemalja članica je da barem 20 odsto potrošene energije na nivou zajednice proizvode iz obnovljivih izvora zaključno sa 2020. godinom i da se ovaj postotak do 2030. uveća na barem 32 odsto. Svaka od zemalja je postavila nacionalne ciljeve kojima će doprineti ovoj kolektivnoj težnji.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku Eurostata, jedanaest od ukupno dvadeset osam članica je, do sredine februara 2019, dostiglo planirani udeo obnovljive energije u energetskom miksu.

Iako je pred sebe stavila najozbiljniji zadatak među zemljama Evropske unije, Švedska je upravo jedna od onih koje su „pogodile mete“ i to pre isteka roka, te trenutno i više od zacrtanih 49 odsto svojih energetskih potreba podmiruje iz obnovljivih izvora energije. Finska i Danska su bile nešto manje ambiciozne, ali su takođe uspele da premaše svoja prvobitna nastojanja – 38 odnosno 30 odsto energetske potrošnje, poreklom iz OIE.

Zemlje Skandinavije su svakako predvodnice energetske tranzicije u okviru Evropske unije, i što se tiče ambicioznosti ciljeva i što se tiče brzine njihovog ostvarivanja. Prate ih Estonija (25 odsto), Rumunija (24 odsto), Litvanija (23 odsto), Hrvatska (20 odsto), Italija (17 odsto), Bugarska (16 odsto), Češka (13 odsto) i Mađarska (13 odsto).

Najniže ciljevi u oblasti obnovljive energije, u skopu Evrope 2020, sebi su postavili Luksemburg (11 odsto) i Malta (10 odsto).

Otklon od fosilnih goriva je posledično rezultovao i u smanjenim emisijama ugljen-dioksida u energetskom sektoru.

Proračuni Eurostata su pokazali da su tokom 2018. emisije ugljen-dioksida opale za 2,5 odsto u poređenju sa godinom ranije. Najveći pad je zabeležen u Portugalu, za 9 odsto, Bugarska, za 8,1 odsto i Irska, za 6,8 odsto.

U čak osam članica Evropske unije je primećen negativan trend skoka emisija: Letonija, Malta, Estonija, Luksemburg, Poljska, Slovačka, Finska i Litvanija.

Podsećamo da je Srbija donela odluku da do 2020. poveća udeo obnovljive energije u finalnoj potrošnji sa 21,2 odsto u 2009. na 27 odsto.

Jelena Kozbašić