Koja energija napaja Podsaharsku Afriku?

Foto: pixabay

Hidroenergija i fosilna goriva omogućili su porast električnog tržišta u Podsaharskoj Africi (SSA).

Poslednji podaci stižu nam iz Američke energetske informativne administracije (EIA) i govore nam da su energija dobijena iz sagorevanja fosilnih goriva i iz reka upravo vodeće energije u periodu od 2005. do 2015. godine. U ovom periodu, proizvodnja hidroenergije povećala se za oko 40% u ovom regionu, tj. u 49 zemalja južno od pustinje Sahare. U istom tom periodu energija dobijena iz sagorevanja fosilnih goriva porasla je za 15%.

Totalna proizvodnja električne energije u ovom delu Afričkog kontinenta 2015. godine iznosila je oko 420 milijardi kilovata, uključujući i energiju koja se izgubila prilikom distribucije kao i energiju koja je izvezena. Ovo je rast proizvodnje električne energije od 22% za samo jednu deceniju.

EIA utvrdila je da se najveći rast dogodio u zemljama izvan Južnoafričke republike. Iako je ova država bila odgovorna za polovinu proizvodnje električne energije u regionu 2015. godine, proizvodnja je porasla za samo 1% u poslednjih deset godina.

Izvan Južnoafričke republike proizvodnja je porasla za 63% a energija dobijena iz snage vode bila je u vođstvu. To znači da se Afrika u poslednjih deset godine razvila neverovatnom brzinom i da je pristup električnoj energiji omogućen velikom broju ljudi no uprkos ovom velikom rastu EEA procenjuje da 1/3 stanovništva ove regije i dalje nema pristup struji.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews