Kod Bileće će se graditi solarna elektrana na 133 hektara!

Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu, planira da u selu Skrobotno kod Bileće izgradi ogromnu solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara, saznaje portal CAPITAL.

Foto-ilustracija: Pixabay

Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 84 GWh.

Kako saznaje portal CAPITAL, Vlada Republike Srpske je na zahtev Hamovićevog preduzeća “EFT International Investments Holding Limited”, na sednici održanoj 16. januara, ove godine donela Odluku o pokretanju postupka dodele koncesije.

“Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije Republike Srpske sprovede postupak dodele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade.

Hamović u Republici Srpskoj, prema napisima na portalu CAPITAL, ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz električne energije.

Jedno je rudnik i termoelektrana „Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka i dobit od nepunih 40 miliona konvertibilnih maraka (oko 20,5 miliona evra). Drugi poslovni subjekat je EFT Bileća koja je od međunarodne trgovine električnom energijom u 2018. godini sa inkasirala 91,2 miliona konvertibilnih marki (oko 47 miliona evra).

Autor: Dragan Tovilović

Izvor: CAPITAL