Koale su „funkcionalno izumrle“ nakon požara?

Foto: YouTube (screenshot)

Zbog nezapamćenih suša i požara u Australiji, populacija koala se toliko smanjila da se te životinje sada smatraju „funkcionalno izumrlim“*.

Predsednica australijske fondacije „Koala“, Debora Tabart procenjuje da je od požara stradalo više od 1.000 koala i da je 80 odsto njihovog staništa uništeno.

Nedavni požari, zajedno s dugotrajnom sušom i krčenjem šuma, uzrok su, prema rečima stručnjaka, „funkcionalnom izumiranju“ koala, piše Forbs.

Funkcionalno istrebljenje se dešava kada populacija postane toliko ograničena da više ne igra značajnu ulogu u svom ekosistemu, i kada populacija više nije održiva.

Iako neke jedinke mogu da se razmnožavaju, ograničen broj koala dugoročnu održivost vrste čini malo verovatnom, a životinje veoma podložne bolestima.

Krčenje šuma i požari uništavaju glavni izvor prehrane koala, stablo eukaliptusa. Odrasla koala dnevno pojede do dva kilograma lišća eukaliptusa koji im je glavni sastojak u ishrani.

Foto: YouTube (screenshot)

Da bi se biljke eukaliptusa oporavile posle požara, potrebno je nekoliko meseci, što ne ostavlja prikladan izvor hrane za koale, tako da mnoge umiru od gladi.

Bolnica za koale „Port Makveri“ sakuplja donacije kako bi pomogla u lečenju povređenih koala.

Do danas je prikupljeno 1.330.000 australijskih dolara od trideset hiljada donatora.

Deo njihovih napora je da se postave stanice za piće za koale u područjima koja su opustošena požarima. Sredstva će se takođe koristiti za „Arku koala“, odnosno utočište za koale povređene u požarima.

Izvor: RTS

*Update: Prema podacima Crvene liste Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN), trenutno u divljini živi oko 300.000 koala (između 100.000 i 500.000). Kako piše portal Science 2.0, ne postoji šansa da taj broj jedinki ne može da izrodi novu generaciju. Istina je da je u požarima stradalo oko 1.000 pripadnika vrste i da su ogromni delovi njihovog staništa spaljeni, ali za samo 12 godina populacija koala može da se utrostruči. Brzina njenog oporavka najviše zavisi od drva eukaliptusa, koje je takođe oštećeno u vatrenim stihijama u Australiji. Međutim, eukaliptus raste brzo, a nadamo se sa njima i podmladak ovih životinja.