Ko su „reciklosaurusi“ i na koji način doprinose čistijem Beogradu?

Foto: JKP „Čistoća“ Beograd

JKP „Gradska čistoća“ želi da probudi ekološku svest svih Beograđana i zato ih konstantno podseća na značaj reciklaže, koja ima veliki uticaj na očuvanje životne sredine i život u zdravom okruženju. S tim ciljem, pokrenuta je akcija brendiranja 68 vozila i radnih mašina „Gradske čistoće“, koja su svakoga dana na ulicama Beograda. Vozila su brendirana crtanim likovima „reciklosaurusima“, koji kroz zanimljive poruke privlače pažnju i obaveštavaju građane na koji način i šta mogu da recikliraju.

„Porukama koje se nalaze na našim vozilima obraćamo se svim sugrađanima zato što želimo da razumeju koliko je važno da se svi uključimo u proces reciklaže. Svaki, pa makar i mali gest, važan je za zdrav i kvalitetan život u našem gradu, budućnost naše dece, ali i očuvanje planete, koju treba da poštedimo zagađenja“ rekao je direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić. „Osmislili smo crtane likove koji će se dopasti deci i sa kojima deca mogu da se poistovete kroz igru, a to je način na koji najbolje uče. Zato ćemo u narednom periodu u vrtićama i školama organizovati edukativne akcije i pozorišne predstave u kojima će glavne uloge imati upravo „reciklosaurusi“, dodao je Popadić.

Foto: JKP „Čistoća“ Beograd

Kao što je i najavljeno, najveći deo aktivnosti preduzeća tokom ove godine je usmeren na stvaranje što boljih uslova da se u svim delovima grada sprovodi što efikasnije prikupljanje reciklažnog otpada i da taj otpad bude predat na reciklažu, kako bi reciklirani materijal bio ponovo upotrebljen, čime se smanjuje opterećenje deponije u Vinči. U te svrhe na teritoriji 10 gradskih opština postavljeni su različiti spremnici za odlaganje selektovanog papirnog, metalnog i plastičnog otpada, ali i zvona za odlaganje stakla. Danas sugrađani reciklabile mogu odlagati u 57 reciklažnih ostrva, 136 reciklažnih setova, 406 podzemnih reciklažnih kontejnera, 129 zvona za staklo i putem „eko-kesa“.

Izvor: JKP „Čistoća“ Beograd