Ko stoji iza dva slučaja izlivanja nafte u Tivatskom zalivu u poslednjih 10 dana?

Vesti | Region | Goriva

Foto-ilustracija: Pixabay

Prethodni period u Tivtu obeležilo je nekoliko sjajnih dešavanja vezanih za zaštitu životne sredine. Primorski grad u Crnoj Gori je pristupio programu Zelene destinacije čime se svrstao među 200 turističkih odredišta u više od 50 zemalja sveta koja su posvećena održivom razvoju. Na plaži Kalardovo je na Svetski dan okeana (8. jun) podignuta prva ovosezonska Plava zastavica na crnogorskim kupalištima kao međunarodni simbol ispunjenja visokih ekoloških standarda. U toku je izbor najlepših zelenih površina, a povrh toga Tivat je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine (5. jun) i Evropskog dana parkova (24. maj) zasadio divlje narandže.

Ipak, u gradu nije sve tako zeleno i plavo kao što se čini na prvi pogled. Zabeležene su i pojave koje su bacile mrlju na pozitivne vesti – i to ne bilo kakvu, već naftnu mrlju.

Prvo je krajem maja u akvatorijumu gradske lučice Kalimanj došlo do incidenta kada se u more izlilo dizel gorivo. Mrlja sa karakterističnim obeležjima – mirisom i bojama prosutog dizela – zahvatila je, prema pisanju lokalnih medija, površinu od oko 200 do 300 kvadratnih metara mora između čamaca i brodića meštana.

Čitava marina Kalimanj kojom upravlja Komunalno preduzeće Tivat je ograđena i pokrivena kamerama za video-nadzor, što je Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) iz Bara i nadležnom inspektoru trebalo da olakša zadatak pronalaženja krivca. Nažalost, uzročnik nije uhvaćen.

U prošlosti se u Boku kotorsku, pored nafte, ispuštalo i ulje, kanalizacija i druge štetne materije, a negativna praksa se očito i nastavila.

Istog dana kada se na gradskoj plaži zavijorila zastava koja označava poštovanje zahteva za očuvanje okruženja, 8. juna, u Tivatskom zalivu su otkriveni novi slučajevi zagađenja dizel gorivom – najpre na istom mestu gde se desila prvopomenuta nesreća, a ubrzo nakon sanacije štete tamo, UPSUL je dobio obaveštenje o još jednoj naftnoj mrlji oko Ostrva cveća i ostrva Sveti Marko. Pretpostavlja se da je tom prilikom u more isteklo nekoliko desetina litara goriva.

Brod EKO-1 i gumenjak Porto Montenegra su očistili zaliv zajednički vukući plutajuću branu sa upijačima. Od inspekcije se očekuje da preduzme mere iz svoje nadležnosti i prekontroliše sva plovila usidrena oko Svetog Marka i vezana u marinama Solila i Airport Marina u uvali Brda, kako bi se pronašao počinilac.

Jelena Kozbašić