Ko je jači, Švarceneger ili klimatske promene? Glumac tuži fosilnu industriju za „teška ubistva“

Vesti | Svet | Goriva

Nekadašnji guverner Kalifornije (SAD), glumac i aktivista za zaštitu životne sredine, Arnold Švarceneger, ima novu misiju. Ovaj put to nije da pomrsi konce Betmenu kao u filmu Betmen i Robin ili da učini lepšim Božić za svog sina kao u Turbo tati. Zadatak je zapravo najbliži onom iz Terminatora – spašavanju čovečanstva od sigurne propasti.

Švarceneger je najavio da će se obračunati sa klimatskim promenama i fosilnom industrijom. Sredstva borbe biće mu pravo, a ne pesnice. Otkrio je da već vodi razgovore sa nekoliko advokatskih kancelarija i priprema javni pritisak. I dalje razmišlja o prikladnom trenutku za podnošenje tužbe.

Poznati glumac izjavio je kako ne postoji razlika između proizvođača duvana i kompanija fosilnih goriva. Prvi su decenijama bili svesni štetnosti pušenja po ljude i zdravstvenih rizika koje ono stvara, ali su to zataškavali i poricali sve dok nisu odvedeni na sud i primorani da plate milione dolara odštete.

Smatra da je potpuno neodgovorno od preduzeća koja znaju koliki je njihov negativan uticaj po ljudsku vrstu i prirodno okruženje da svoje artikle ne obeleže upozorenjima. Po njegovom mišljenju, etikete bi trebalo da stoje na benzinskim stanicama, automobilima i svim proizvodima koja koriste ili sadrže fosilna goriva kako bi se razvila svest o njihovom zagađujućem dejstvu i ohrabrili kupci da se odluče za čistije alternative.

Uporedio je ulazak čoveka u sobu s namerom da ubije nekoga od prisutnih sa praksom fosilne industrije. I jedno i drugo je za njega „prvostepeno ubistvo“.

Kvalifikovani oblik ubistva, odnosno teško ubistvo, predstavlja umišljajno lišenje života drugog lica, izvršeno pod posebno otežavajućim okolnostima koje su predviđene zakonom. Specifičnost teških ubistava u odnosu na druge oblike lišavanja života čine upravo kvalifikatorne okolnosti. Za primenu ove inkriminacije neophodne je utvrditi da je učinilac bio svestan svih elemenata dela, odnosno da su kvalifikatorne okolnosti bile obuhvaćene njegovim umišljajem.

Da li delite Švarcenegerov stav?

Jelena Kozbašić