Ko dozvoljava rad kafilerije u Zrenjaninu uprkos rešenju o privremenom zatvaranju?

Foto: UG „Stop kafileriji“

Gradski odbor Zelene stranke u Zrenjaninu upitao je juče ko dozvoljava lokalnoj kafileriji „Prekon“ da i dalje radi i pored rešenja o privremenom zatvaranju.

Iz te stranke su naveli da je zbog „bezobzirnosti i bezobrazluka kompanije ‘Matijević’ i njene firme ‘Prekon’, građanima Zrenjanina muka“.

„Uprkos rešenju Gradske uprave o privremenom zatvaranju kafilerije koje je stiglo u petak, kafilerija i dalje radi. Građanima nije jasno ko to dozvoljava i ohrabruje ‘Prekon’ da se ovako ponaša i sveti Zrenjanincima, ko je to jači od Gradske uprave i inspekcije“, istakli su članovi Zelene stranke.

Pored političkih udruženja, protiv „Prekona“ se buni i Udruženje građana „Stop kafileriji“. Budući da rad pogona nije zaustavljen, ono je organizovalo i sedmu po redu protestnu vožnju. Građani su im se priključili u još većem broju, zato što su se uverili da pravila koja važe za žitelje Zrenjanina ne važe i za kafileriju.

Članovi udruženja će tražiti ostvarivanje svojih prava definisanih u okviru Ustava i Zakona. S tim u vezi je prošlog vikenda Komunalnoj policiji upućeno na desetine poziva, a podnete su i prijave inspekciji za zaštitu životne sredine.

Udruženje “Stop kafileriji” je za samo nekoliko dana sakupilo više od 4.000 potpisa, sto je po Statutu Grada Zrenjanina više nego dovoljno da se preispita rad organa lokalne samouprave u rešavanju ovog problema. Peticiju možete potpisati i onlajn OVDE!

Foto: UG „Stop kafileriji“

Nezadovoljni Zrenjaninci od načelnika Odeljenja inspekcije, koji je doneo Rešenje o zabrani rada, zahtevaju da pokrene postupak prinudnog izvršenja tog Rešenja zato što „Prekon“ isto ne poštuje. Od njega traže i podnošenje prekršajne prijave protiv pravnog lica „Prekon“ i odgovornog lica u tom pravnom licu zbog toga što nisu izvršili nalog o zabrani rada koji je izdala nadležna inspekcija.

Fokus udruženja građana je i dalje na potpisivanju peticije koja je sada dostupna na mađarskom i srpskom jeziku. U subotu 22. avgusta 2020. godine, kao i do sada, pozivaju na uobičajenu protestnu vožnju.

Izvor: Zelena stranka, UG „Stop kafileriji“