Klonirani superpsi kao pojačanje policiji u Pekingu

Vesti | Svet

Foto: YouTube (screenoshot)

Naučnici su u Kini kloniranjem stvorili šest štenaca, koristeći DNK materijal dva odlikovana policijska psa, sa ciljem da policijskoj službi na raspolaganju budu snažni i inteligentni psi.

Rođeni su u Pekingu u avgustu, i već pokazuju veštine koje se ne mogu očekivati od životinja njihovog uzrasta, saopštili su iz policije kineske prestonice.

Ma Jinlej, službenik Kriminalističke policije, otkrio je da je glavni cilj programa prenošenje korisnih osobina, među kojima je skraćeno vreme treninga.

U programu kloniranja štenaca, Policija Pekinga sarađivala je sa privatnom kompanijom za kloniranje kućnih ljubimaca „Sinogen“.

U laboratoriji te kompanije tvrde da su pronašli ključ za masovni uzgoj ekstra jakih i brzih „super pasa“, zahvaljujući novim tehnologijama.

Foto: YouTube (screenoshot)

Psi donori – Skajding i Ari, izabrani su zbog svog dokazanog uspeha u policiji u Pekingu, navodi se u izjavi pekinške policije, objavljene na njihovom zvaničnom nalogu na društvenim mrežama.

Donori, kako je navedeno, imaju osobine kao što su izvanredna veština njušenja, izuzetna inteligencija i neustrašivost.

Štenci se zovu Kecong, Keceng, Keci, Kehuj, Kecujang i Kekin. Njihova imena znače „odanost“, „mudrost“, „inovacija“. Izgledaju isto, a jednaki su im i temperamenti i sposobnosti.

Foto: YouTube (screenoshot)

Inače, ovo nije prvi put da je u Kini kloniran policijski pas. U martu je, uz DNK materijal sedmogodišnje vučice i kineskog vučjeg psa, kao i surogat majku rase bigl, stvoren Kunkun, koji je poznat i kao „Šerlok Holms među policijskim psima“.

„Sinogen“ je jedna je od vodećih kompanija u Kini u oblasti kloniranja pasa.

U decembru je u njihovoj laboratoriji kloniran poznati pas Đus, koji se pojavljuje i kineskim filmovima i čiji će „duplikati“ nastaviti sa poslom, kada on to više ne bude mogao.

Izvor: RTS