Klimatski zakon za ugljeničnu neutralnost već naredne godine u EU

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u svojstvu ličnog izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učestvuje na Samitu šefova država i vlada u okviru Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 25, koja je počela juče, 3. decembra, u Madridu.

Na ceremoniji otvaranja Samita UN-a o klimatskim promenama, kome prisustvuju predstavnici iz skoro 200 država, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je sve zainteresovane strane, vlade svih zemalja, poslovni sektor, naučnu zajednicu, nevladin sektor i građane, da na COP-u 25 konačno promene kurs kako bi do 2050. godine svet dostigao cilj karbonske neutralnosti. Gutereš je dodao da imamo nauku, resurse i sve ostale mehanizme da to postignemo, ali je i podvukao da politička volja to treba sada i da omogući.

Predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez, čija zemlja je sa Čileom domaćin COP-a 25, ukazao je da bavljanje klimatskim promenama zahteva novi multilateralizam i da svet mora imati više akcija i veće ambicije ukoliko želimo da dostignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine i uspešno sprovedemo tranzicije naših ekonomija ka niskougljeničnim ekonomijama.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Tokom okruglog stola na visokom nivou za šefove država i vlada održanom prvog dana COP-a 25, predstavnica Evropske unije najavila je da će Evropska unija do marta 2020. godine usvojiti Evropski klimatski zakon kojim će potvrditi nepovratan put ka ugljeničnoj neutralnosti. Zakon će imati za cilj i proširenje Sistema trgovine emisijama na sve relevantne sektore, upotrebu čiste energije, podsticanje cirkularne ekonomije uz očuvanje biodiverziteta. Kako bi niskougljenična tranzicija bila moguća za sve, EU će uspostaviti Fond za pravičnu tranziciju od trilion evra koji će uključiti javna i privatna sredstva, dok će Evropska investiciona banka postati nova evropska “klimatska” banka. Pored toga, novi Zeleni dogovor predstavljaće strategiju razvoja EU koji će podstaći investicije, inovacije i razvoj novih tehnologija

Konferencija strana potpisnica UN konvencije o promeni klime COP 25, koja se održava pod motom „Vreme je za akciju“ posvećena je preduzimanju narednih ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena, operacionalizaciji odredbi Pariskog sporazuma i podsticaju na globalnu i nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Konferencija će trajati do 13. decembra.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine