Klimatska kriza može dovesti do naglih promena vegetacije u Velikoj Britaniji

Foto-ilustracija: Unsplash (Jose Llamas)

Istraživanje je pokazalo da čak i najblaže klimatske promene mogu dovesti do naglih promena količine vegetacije koja raste u nekim delovima Velike Britanije.

Naučnici Univerziteta u Ekseteru su korišćenjem modela za ispitivanje lokalnih uticaja dva scenarija klimatskih promena na skali od 1,5×1,5 km utvrdili da čak i najmanje klimatske promene na nekim mestima mogu dovesti do naglih promena količine vegetacije. Većina takvih promena bila bi uzrokovana faktorima kao što su topliji, vlažniji uslovi i više ugljen-dioksida u atmosferi koji utiče na rast biljaka. No, na drugim mestima topliji uslovi ipak bi mogli uzrokovati usušivanje tla, umanjiti produktivnost biljaka i uticati na ubrzano smanjenje vegetacije.

„Očekivani trend generalno toplijeg i vlažnijeg vremena verovatno će uzrokovati ukupno povećanje vegetacije u delovima planete s umerenom klimom poput Velike Britanije“, rekao je dr Kris Bolton s Instituta za globalne sisteme Univerziteta u Ekseteru.

„Međutim, cilj našeg istraživanja bio je otkriti mogu li čak i najblaže klimatske promene dovesti do naglih promena u vegetaciji.“ „Mnogo istraživača se fokusira na uticaje klimatske krize u velikim ekosistemima poput prašuma i okeana. Naša studija ne predviđa nagle pomake u celoj Velikoj Britaniji, već svega na 0,5-1,5 odsto njene kopnene površine zavisno od klimatskog scenarija, ali pokazuje da su na lokalnom nivou moguće brojne promene u količini vegetacije“, objašnjava dr Bolton.

Istraživači su koristili novu metodu za identifikovanje naglih promena u prirodi proučavanjem ukupne količine ugljen-dioksida sačuvanog u vegetaciji u kratkom vremenskom periodu te su pritom uočili pojavu prethodnih signala upozorenja. „Ovo je dobra vest jer pokazuje da nagle promene ipak možemo predvideti u stvarnom svetu“, rekao je  dr Bolton. „Nismo očekivali da će u našim projekcijama doći do stotina lokalizovanih naglih promena u vegetaciji, koje su pod uticajem klimatskih promena do sada u Velikoj Britaniji bile retke“, rekao je direktor Instituta, profesor Timoti Lenton. „Naše rezultate ne treba uzimati kao specifična predviđanja gde će se dogoditi nagle promene ekosistema, već treba da služe kao ilustracija da bi se to uporedo s klimatskim promenama moglo dogoditi širom Velike Britanije“, dodao je Lenton. Istraživanje je krajem prošle nedelje objavljeno u časopisu „Global Change Biology“, a finansirao ga je „Valuing Nature Programme“.

Izvor: S.F./Ekovjesnik