Klanica u centru Smederevske Palanke – problem koji je pao u zaborav

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Stiže leto, a sa letom i veliki problem za Palančane koji žive u Njegoševoj ulici. Mediji su prošle godine pisali o klanici „Mesopromet“ koja se nalazi odmah preko puta stambenih objekata, na samo nekoliko stotina metara od samog centra Smederevske Palanke. Ipak, ubrzo je sve palo u zaborav, a problem za stanovnike ovog malog grada je ostao.

Nepodnošljiv smrad oseća se sa velike udaljenosti, a naročito leti kada je i sam prolazak kroz Njegoševu ulicu mučan. Veliki problem su i muve koje se roje oko životinjskog izmeta, a Palančani su već godinama u strahu od zaraze.

Tu su i svakodnevni krici životinja, pa građani izbegavaju ovo naselje u širokom luku, naročito oni sa malom decom. Takođe, nije poznato ni gde se odlaže ogromna količina otpada, jer svakodnevno i po nekoliko kamiona doveze svinje na klanje.

„Ja sam akciju za izmeštanje klanice pokrenula prošlog leta. Nije nam cilj da ovom akcijom ugrozimo naše sugrađane koji rade u klanici, već da zajedno nađemo rešenje na obostranu korist“, kaže Bojana Radosavljević za Energetski portal i dodaje da u vezi sa problemom postoji i onlajn peticija.

Nekada je, prema njenim rečima, plac na kojem se nalazi klanica bio na periferiji grada. Ipak, kako se grad proširio, sada se postavlja pitanje ko mora da napusti Negoševu ulicu, stanari ili klanica.

„Ja sam na sreću uspela da prodam stan, ali čujem da mnogi imaju problem jer niko neće da kupi stan sa pogledom na klancu. Moje dete svakog dana sluša jezive krike svinja, a na terasu ne izlazimo godinama“, kaže jedna od žiteljki Njegoševe ulice za Energetski portal.

Na pitanje da li je bilo reči o uvođenju filtera, skrubera i zvučne izolacije, Bojana kaže da nije upoznata, mada veruje da bi to bila prevelika investicija za „Mesopromet“ te da bi im bilo lakše da se presele. Ona dodaje i da je klanici nedavno ponuđen plac za izmeštanje, mada još uvek nije poznato šta su vlasnici klanice na to odgovorili, niti koja je lokacija placa.

„Mislim da je vreme da se ponovo pokrene ovo pitanje, da ne pomisle da se odustalo“, zaključila je Bojana u razgovoru za Energetski portal.

Milena Maglovski