Kinezi zainteresovani za izgradnju HE Dabar

Region | Hidro

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić razgovarao je juče u Banja Luci s predstavnicima kineske kompanije CWE (China International Water and Electric Corporation) s kojom je potpisan Memorandum o razumevanju za HE Dabar i druge hidroelektrane na Gornjim horizontima u tom entitetu, o mogućnostima finansiranja projekta izgradnje Hidroelektrane Dabar.

Đokić je istakao da su predstavnici kineske kompanije CWE dostavili konkretnu ponudu za finansiranje 85 odsto projekta izgradnje HE Dabar, te da je veoma značajno da su kineski partneri zainteresovani da učestvuju i u realizaciji drugih energetskih projekata u RS-u. Kako je naveo, Vlada Republike Srpske će razmotriti dostavljenu ponudu kineske kompanije i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ovoj ponudi s predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje je vlasnik koncesije za izgradnju HE Dabar.

On je naglasio da je RS već uložila značajna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata i podsetio da ovaj projekat predstavlja jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u entitetu, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Predstavnici kineske kompanije CWE upoznali su ministra s mogućnostima kreditiranja projekta od EXIM banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita, ističući da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspešnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji navedenog projekta.

HE Dabar pripada sistemu hidroelektrane Gornji horizonti. Instalisana snaga HE Dabar iznosi 159,15 MW, a vrednost investicije iznosi 352 miliona KM.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević