Kinezi uzgajaju pamuk, krompir i voćne mušice – na Mesecu

Vesti | Svet

Još jednom, Kinezi su napravili istorijski iskorak – na prašnjavoj, sivoj Mesečevoj površini, njihovim zaslugama i „baštovanskim veštinama“, iznikao je pamuk! Ovo je prvi biološki eksperiment čovečanstva na Mesecu.

Foto: Twitter @PDChina (screenshot)

Iako se povrće i prethodno uzgajalo u kosmosu, astronauti su to činili u Međunarodnoj svemirskoj stanici, a ovo je prvi primer rasta biljaka na Zemljinom prirodnom satelitu.

I ne samo to! Nosilac semena, svemirska sonda Čange-4 je prva koja je bezbedno sletela na tamnu stranu Meseca, nevidljivu sa Zemlje, bez poteškoća i prouzrokovane štete („meko sletanje“). Ovaj važan događaj odigrao se 3. januara 2019. Čange-4 je, kao i njene prethodnice (ali i naslednice), ime dobila prema kineskoj boginji Meseca.

Seme pamuka prokrijalo je u hermetički zatvorenom cilindričnom kanisteru prikačenom na sondu. Naučnici su u njemu kreirali „mini biosferu“, pa tako sadrži vazduh, zemlju, vodu, semena uljane repice, jedne vrste cveća i krompira, jajašca voćne mušice i uzorke kvasca.

Tokom putovanja sa Zemlje plodovi su bili u fazi mirovanja, a dan nakon prizemljenja letelice započelo je njihovo navodnjavanje što je označilo i početak „poljoprivrede“ na satelitu naše planete. Unutrašnjost „biosfere“ je povezana sa sistemom za kontrolu toplote, a rast biljaka prati se pomoću dve kamere. Za sada je iznikao samo pamuk, ali se tim stručnjaka koji stoji iza projekta nada da će „oživeti“ čitav kanister. Očekuje se da će se mušice hraniti biljkama, a uloga kvasca treba da bude regulacija nivoa ugljen-dioksida u zatvorenom prostoru.

„Proučavanje rasta ovih biljaka u nisko-gravitacionom okruženju omogućilo bi nam da postavimo temelje za buduće uspostavljanje naše svemirske baze“, objasnio je Sje Gengsin, vodeći istraživač ovog eksperimenta, za The South China Morning Post.

Kina ima odvažne ideje da do 2030. godine na Mesec pošalje misiju sa posadom. Iako su ovi planovi tek u povoju, njihov „astronomski“ let među zvezde čini se nezaustavljivim. A ako im se krompir u kanisteru „primi“, imaće već rešeno pitanje ishrane s obzirom na to da se smatra da će upravo ova skrivenosemenica da bude osnova jelovnika za putnike u svemir u budućnosti.

Jelena Kozbašić