Kinezi u Nišu: Sade povrće u žardinjerama, da zemlja ne ostane neiskorišćena

Hrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Žardinjere koje su godinama bile napuštene i bez cveća, Kinezi koji rade u tržnom centru na Trgu kralja Milana u Nišu i ove godine su iskoristili da u njima gaje svoj kupus, a to su isto uradili i njihovi sunarodnici koji rade u prodavnici na putu između Niša i Niške Banje, ali i u drugim delovima Srbije.

Stanovnici te zemlje sa Dalekog istoka koji rade u tržnom centru, između Niša i Medoševca, otišli su i korak dalje, pa su desetak kvadrata zemljišta pored parkinga ispred tog tržnog centra iskoristili za uzgajanje kupusa, boranije i tikvica.

Tokom čitavog leta građani Niša mogli su da vide Kineze koji se sa velikom ljubavlju brinu o zasađenim biljkama, kako ih okopavaju, zalivaju i beru plodove – velike zelene listove kupusa, male ljubičaste mahune boranije i tikvice neobičnog oblika.

„Zemlja obezbeđuje hranu i mi je cenimo!“

Zaposleni u kineskim radnjama objašnjavaju da su se za uzgajanje povrća u žardinjerama odlučili zbog toga što su se uželeli ukusa hrane iz domovine, a i zbog toga što ne žele da u neposrednoj svojoj blizini gledaju zemljište koje nije iskorišćeno.

Zemlja obezbeđuje hranu i mi je veoma cenimo. Greh je da bude zapuštena i neobrađena“, rekli su za Agroklub Kinezi koji rade u tržnom centru na Trgu kralja Milana.   

Kupus preko cele godine, boraniju beru dok ne padne sneg

Foto-ilustracija: Pixabay

Išju Vu iz kineskog tržnog centra na putu ka Medoševcu rekao je da kupus na zemljištu ispred parkinga imaju tokom čitave godine, dok boraniju sade tokom marta i aprila i beru sve dok ne padne sneg.

Kupus može da izdrži niske temperature, ali preko zime ima male listove. Listove beremo cele godine, jer stalno sadimo nove biljke, a one brzo rastu. Boranija i tikvice ne mogu da izdrže niske temperature, njih sadimo iznova svakog proleća“, rekao je Vu.

Dodao je da povrće koje uzgajaju ne zahteva prskanje, već samo redovno zalivanje i okopavanje.

Zaposleni u kineskim radnjama kazali su da kineski kupus pripremaju kao salatu, ali i kao glavno jelo. Ukus je drugačiji, dodali su, a i priprema je drugačija, bez mnogo ulja i masti.

Dobra praksa se proširila dalje

Građani Niša u početku su sa čuđenjem posmatrali Kineze kako sade povrće u žardinjerama i pored parkinga, a bilo je i onih koji su ih osuđivali, jer su smatrali da ta zemlja nije dovoljno čista za uzgajanje povrća. Vremenom su, međutim, svi promenili mišljenje, pa su po uzoru na Kineze, povrće na svojim terasama i dvorištima ovog leta uzgajale i mnoge Nišlije.

Paradajz, krastavac i ljute papričice, mogle su se videti na terasama, i u dvorištima, a u neposrednoj blizini kineskog tržnog centra između Niša i Niške Banje građani su sadili i kinesku boraniji. Meštani tog dela Niša kazali su za Agroklub da su njihove komšije iz Kine ljubazne da im daju seme – probali su i nisu se pokajali. Rekli su da se radi o izuzetno ukusnom povrću, a pored toga izgleda i kao ukras pošto ima lepe ljubičaste cvetove.

Izvor: Agroklub