Kinezi napravili auto-put koji prati liniju reke

Vesti | Mobilnost | Svet

Foto: YouTube (screenshot)

U Kini je pušten u rad auto-put koji je pravo građevinsko čudo. To je auto-put koji ide koritom reke i nema mostova koji vode sa jedne na drugu obalu.

Takav građevinski poduhvat još nije viđen u svetu, a razlog da se radi na ovaj način je želja kineskih graditelja da prate liniju koju je stvorila sama priroda. Oni su izgradili auto-put preko reke. To je bila i ekonomska i ekološka odluka.

Prilikom planiranja auto-puta koji povezuje okrug Jičang sa centralnom saobraćajnicom G42 u kineskoj provinciji Čupej, u opciji je bilo nekoliko rešenja.

Najveći problem predstavljala je reka, koja ima duboko urezano korito kroz planinu. Prva opcija je bilo kopanje tunela, a druga je bila povezivanje padina sa nekoliko mostova.

„Bilo je mnogo skuplje i mnogo duze. Fundirali smo stubove skoro 5 godina, ali se isplatilo, što možete da vidite i sami“, izjavio je Zijon Dijan, glavni šef projekta.

Foto: YouTube (screenshot)

Konstruktori su stvorili armirano-betonsku konstrukciju, koja se graciozno prostire na stubovima duž reke. Od deonice dužine 10,9 kilometara, 4,4 kilometra je iznad vode. To je tamošnjim vozačima skratilo vreme vožnje za 20 minuta.

„Projekat je koštao oko 70 miliona dolara. Kinezi ovu saobraćajnicu nazivaju auto-put, iako je jasno da se radi o komunikaciji sa dve trake u različitom smeru“, rekao je Danseng Vang,  šef gradnje.

Auto-put je opremljen mnoštvom kamera, kojima se vrši monitoring eventualnog zagađenja prirode, kao što je, na primer, bacanje smeća u reku.

Prestupnicima je zaprećena kazna u iznosu od 1.000 juana (125 Evra).

Izvor: RTS