Kineski kredit za izgradnju novog bloka TE „Kostolac“

Srbija

Dragan-Jovanovic rts.rs

Direktor TE „Kostolac“ gospodin Dragan Jovanović krajem prošle nedelje izjavio je da će tokom Samita premijera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope biti potpisan sporazum sa Kinom o investiciji u energetski sektor.

Prema njegovim rečima, Srbija će uzeti od Kine kredit za finansiranje izgradnje novog bloka termoelektrane „Kostolac“ čija će snaga biti oko 350MW. Ukupna sredstva potrebna za izgradnju novog bloka iznosiće oko 715 miliona evra, a kredit NR Kine iznosiće 608 miliona evra čiji će rok otplate biti 20 godina, a kamata 2,5 odsto. Ostatak sredstava obezbediće „Elektroprivreda Srbije“ i Republika Srbija. Gospodin Jovanović je istakao i da će ovo biti prvi energetski blok velike snage koji će se graditi u Republici Srbiji nakon 25 godina, kao i da bi radovi trebalo da traju oko 5 godina.

On je podsetio i da je 2008. godine potpisan sporazum sa NR Kinom o revitalizaciji termoelektrane i kopova „Kostolac“ čija je vrednost 1,6 milijardi evra. Istakao je i da će do kraja ove godine biti pušten u rad drugi blok B1 termoelektrane „Kostolac“ čija je snaga 350MW. Revitalizacija ovog bloka obuhvatala je, između ostalog, i rešavanje problema dimnih gasova čime je unapređena zaštita životne sredine.

Direktor TE „Kostolac“ gospodin Dragan Jovanović istakao je i da je snabdevanje ugljem iz TE „Kostolac“ normalizovano.

Sandra Jovićević

foto: rts.rs