Kineski ekolozi gosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije (FOTO)

Foto: ZZPS

Zavod za zaštitu prirode Srbije posetili su 13. jula, zajedno sa svojom decom, članovi najveće nevladine organizije iz kineske provincije Džeđang „Green Zhejiang“, koja je ujedno i jedna od vodećih ekoloških NVO Kine. Gosti iz Kine posetili su Zavod kako bi dobili informacije o prirodnim vrednostima i sistemu i metodama zaštite prirodnog nasleđa naše zemlje.

Ovom prilikom, dobrodošlicu u Srbiju i Zavod pozdravljajući goste poželeo je direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić i sa g-dinom Hao Xin-om, izvršnim direktorom NVO Green Zhejiang razgovarao o mogućnostima i pravcima dalje saradnje u zaštiti prirode.

Kako bi predstavili prirodne vrednosti i zaštitu prirode u Srbiji, stručni saradnici Zavoda realizovali su edukativni program u okviru koga je o konceptu i metodama zaštite prirode govorio dr Nenad Sekulić, načelnik odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj, o prirodnim vrednostima nacionalnih parkova Srbije dr Rastko Ajtić, o zaštiti ptica Miloš Radiković i biljnih vrsta dr Ivana Jelić.

Foto: ZZPS

Gosti iz Kine imali su priliku da uz stručno vođenje predstavnika Zavoda obiđu stalnu izložbenu postavku „Zaštita prirode u Srbiji“ i pogledaju promotivni film o Dunavu iz produkcije Turističke organizacije Srbije.

Foto: ZZPS

Kao podstrek za dalje upoznavanje lepota prirode Srbije gosti su dobili izdanja Zavoda Nacionalni parkovi Srbije, CD „Zaštićena prirodna dobra duž Dunava“,promotivne materijale i postere na kojima su prikazane vrste vodozemaca, vilin konjica, zmija i drveća koje naseljavaju našu zemlju.

Foto: ZZPS

U znak zahvalnosti za organizaciju posete g-din Hao Xin, poklonio je Zavodu flaše sa izvorskom vodom iz provnicije Džeđang,na kojima se nalazi slika jedne i spisak zaštićenih vrsta ovog područja, kao jedan od primera promocije značaja njihove zaštite.

Foto: ZZPS

Nakon posete Zavodu, predstavnici NVO „Green Zhejiang“ krenuli su u obilazak prirodnih i kulturnih znamenitosti Srbije. Više informacija o aktivnostima NVO „Green Zhejiang“ možete preuzeti OVDE.

Foto: ZZPS