Kineske patke „regrutovane“ za borbu sa skakavcima u Pakistanu

Foto: Wikipedia/Bert de Tilly

Kina se priprema da pošalje čak 100.000 patki u susedni Pakistan kako bi pomogla u borbi protiv rojeva skakavaca, zbog kojih je početkom februara proglašena vanredna situacija u ovoj zemlji. Prema rečima stručnjaka, jedna patka može da pojede više od 200 skakavaca dnevno i mnogo je delotvornija od bilo kakvih pesticida.

U Pakistanu tvrde da je ovo najveća navala skakavaca u poslednje dve decenije. Milioni skakavaca već su uništili su i useve u istočnoj Africi. U januaru su Ujedinjene nacije pozvale na međunarodnu pomoć u borbi protiv rojeva pustinjske skakavice.

Patke se, u ovakvim situacijama, često posmatraju kao „biološko oružje“. Kokoške su takođe veoma delotvorne, ali mogu pojesti tek trećinu količine u odnosu na patke. Pri tom, patke se kreću u grupi i ne vole razdvajanje, te je zato lakše upravljati njima.

Najverovatniji razlog za masovno namnožavanje pustinjskih skakavaca jesu obilne kiše na Arapskom poluostrvu koje su nastupile prošle godine. Stručnjaci smatraju da je to moglo da omogući čak tri generacije izuzetno velikog uzgoja koji je prošao potpuno neprimećeno. Trenutno se sa ovim ogromnim rojevima bore Etiopija, Kenija i Somalija.

Jelena Cvetić