Kineska korporacija ulaže u OIE u Srbiji

Srbija

fabrika briketaKineska korporacija „Sinomah“ prošle nedelje je u Ubu otvorila svoje predstavništvo za Evropu. Tom prilikom je najavljeno da ova kompanija, između ostalog, planira da otvori pogon za izradu briketa od ugljene prašine, solarnu elektranu, ali je zainteresovana i za izgradnju malih hidroelektrana, kao i za investiranje u HE „Đerdap“.

Fabrika briketa od ugljene prašine će biti otvorena u pogonu napuštene fabrike za proizvodnju stakla „Rad“ u Ubu, a očekuje se da realizacija projekta počne za nekoliko meseci. Tim povodom je potpisan ugovor sa kompanijom „Kolos RR“ iz Obrenovca. Planirano je da proizvodnja briketa počne tokom leta, i da posao u fabrici dobije oko 80 radnika.

Predstavnici kineske korporacije „Sinomah“ najavili su i izgradnju solarne elektrane u Stublenici kod Uba, a očekuje se da solarna elektrana počne sa radom do kraja 2014. godine.

Ova elektroenergetska kompanija zainteresovana je i za izgradnju tri male hidroelektrane čije lokacije još uvek nisu poznate, a planira i da investira u HE „Đerdap“.

S.J.