Kineska kompanija zainteresovana za izgradnju HE „Dabar“ u Republici Srpskoj

Region | Hidro

Photo: Pixabay

Krajem prošle nedelje ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić sastao se sa predstavnicima kineske kompanije „China International Water & Electric Corporation“ povodom izgradnje hidroelektrane „Dabar“.

Gospodin Đokić je nakon sastanka izjavio da pomenuta kompanija ima u planu da se u saradnji sa Vladom Republike Srpske angažuje na obezbeđivanju finansijskih sredstava za HE „Dabar“ kod Eksim banke koja je već dala načelnu saglasnost kompaniji „China International Water & Electric Corporation“ da vodi pregovore. Kako je istakao, postupak za izbor partnera za realizaciju HE „Dabar“ biće javan, a dodao je i da se nada da će ova kompanija ponuditi najbolje uslove.

Predstavnik kompanije „China International Water & Electric Corporation“ gospodin Čen Lijang naveo je da je sastanak bio uspešan, kao i da će ova kompanija u potpunosti delovati sa zahtevima Vlade Republike Srpske i „Elektroprivrede Republike Srpske“. On je podsetio da je „China International Water & Electric Corporation“ ćerka kineske kompanije „Tri klisure“, koja je realizovala značajne energetske projekte kao što su izgradnja HE „Kozjak“ u Makedoniji i izgradnja najveće solarne elektrane u Grčkoj.

HE „Dabar“ trebalo bi da bude deo sistema „Gornji horizonti“, a očekuje se da snaga hidroelektrane bude 159,15MW, dok je investicija procenjena na oko 180 miliona evra.

Sandra Jovićević