Kineska kompanija ponudila rešenja za tretman otpadnih voda

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je juče u Beogradu predstavnike internacionalne kompanije „SafBon Water Technology” čije je sedište u Šangaju, austrijske kompanije KWI i predstavnike ambasade NR Kine.

Delegacija je tom prilikom ministra Trivana i njegove saradnike informisala o profilu i stručnim kapacitetima kompanije koja posluje širom sveta, predstavila rešenja tretmana otpadnih voda i iskazala zainteresovanost da najnovije tehnologije donesu u Republiku Srbiju, jer smatraju da naša zemlja predstavlja tržište sa veoma velikim potencijalom.

Predstavnici ambasade NR Kine su ukazali da Republika Srbija kao i kompanija „SafBon“ imaju punu podršku Narodne Republike Kine ukazavši na izvanrednu saradnju NR Kine i Srbije u svim oblastima.

Ministar Goran Trivan je zahvalio na poseti i rekao da je ova kompanija dobrodošla, posebno što iza nje stoji Kina sa kojom naša zemlja ima odlične bilateralne odnose, a posebno ekonomske, što nam daje sigurnost da možemo dobiti najbolje tehnologije u preradi otpadnih voda.

– U Srbiju mogu da uđu samo čiste tehnologije, i naši stručnjaci će proveriti svaku da li zadovoljava najviše standarde zaštite životne sredine. U preradu otpadnih voda, koja je jedan od prioriteta u zaštiti životne sredine, trebalo bi da se uloži do pet milijardi evra i taj novac Srbija nema. Otvoreni smo za saradnju, nama je potrebna finansijska podrška, a javno privatno partnerstvo je model za koji se zalažem, jer se u Beogradu pokazao kao najbolje rešenje koji bi moglo da se primeni i u opštinama širom Srbije, rekao je ministar.

Trivan je kazao da je zaštita životne sredine jedna od oblasti ekonomskog razvoja, koja ima podršku ne samo na državnom i entitetskom nivou, nego i na nivou opština, koje su sve svesnije svoje odgovornosti u ovoj oblasti, posebno u preradi otpadnih voda, ali su mnoge ograničene finansijskim i kadrovskim kapacitetima za izradu neophodne projektno-tehničke dokumentacije, u čemu će im Ministarstvo zaštite životne sredine pružiti neophodnu pomoć.

Kompanija „SafBon”,naveli su gosti, bavi se ulaganjem, planiranjem i izgradnjom postrojenja i pružanjem usluga u oblasti energetike i zaštite životne sredine sa tradicijom dugom 30 godina. Osnovne oblasti poslovanja obuhvataju preradu komunalnih i industrijskih voda, tretman čvrstog otpada a posebno je posvećena istraživanju i razvoju novih tehnologija i vlasnik je 75 patenata u Kini.

Tokom razgovora predstavili su rešenje tretmana otpadnih voda kroz primenu tzv. membranskih procesa filtracije vode kao što su ultrafiltracija, tretman keramikom i reverzna osmoza.

U vlasništivu „SafBon” grupe, nalaze i evropske kompanije KWI International Environmental Treatment GmbH i ItN Nanovation AG, a „SafBon” je i najveći akcionar preduzeća AquaSwiss AG.

Milisav Pajević