Kineska kompanija isporučuje vetrogeneratore za NIS-ov vetropark

Srbija | Vetar

vetropark

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike gospodin Miloš Banjac izjavio je da će 17. decembra 2014. godine biti potpisan sporazum o isporuci vetrogeneratora za vetropark „Plandište“ između kompanije „NIS Energowind“ i kineske kompanije „Goldwin“. On je dodao i da će kineska EKSIM banka odobriti NIS-u kredit u vrednosti od 225 miliona dolara.

Gospodin Banjac je podsetio da Republika Srbija ima obavezu da do 2020. godine proizvodi 27 odsto energije iz obnovljivih izvora energije. Prema njegovim rečima, trenutno se proizvodi 21,2 odsto energije iz obnovljivih izvora, a najviše su iskorišćeni drvna biomasa i mali hidrotokovi,dok veliki potencijal leži u solarnoj energiji i energiji vetra.

On je istakao i da će do kraja 2014. godine biti usvojen novi Zakon o energetici, kao i Strategija razvoja energetike do 2025. godine.

Inače, vetropark u Plandištu će imati 34 vetrogeneratora ukupne snage 102MW. Vrednost investicije iznosi oko 160 miliona evra, a očekuje se da će energija proizvedena iz ovog vetroparka moći da snabdeva oko 42 hiljade domaćinstava.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs