Kina zabranila upotrebu krljušti ljuskavaca u medicinske svrhe

Ljuskavci su simpatične i neobične životinje čije telo prekriva krljušt od keratina koja se tradicionalno koristi u kineskoj medicini. To je jedan od glavnih razloga zašto se ovi sisari smatraju najvećom žrtvom ilegalne trgovine divljim životinjama na svetu.

Foto: Wikipedia/U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Na godišnjem nivou, procene su da se konzumira oko 200.000 ljuskavaca u Aziji, a prema gruboj proceni, oko 400.000 jedinki je zaplenjeno van azijskog kontinenta. Kako se već tri od četiri podvrste ovih životinja nalaze na Crvenoj listi ugroženih vrsta kao kritično ugrožene životinje, trgovina njima je zaštićena međunarodnim pravom.

Ipak, tek sada je status ljuskavaca podignut na najviši nivom pomenutom novom zabranom.

U Kini je tokom poslednjih nekoliko meseci intenzivirano problematično pitanje trgovine divljim životinjama podstaknuto izbijanjem pandemije koronavirusa, za šta mnogi uzrok vide upravo u ilegalnom lovu i konzumaciji životinja iz divljine, koji na taj način postaju potencijalni prenosioci zaraze.

Studije su nagoveštavale da je moguće okarakterisati ih kao nosioce virusa, iako nije dokazano da je bilo prenošenja na ljude.

Ovu vrstu je veoma teško odgajati u zatočeništvu, a u prirodi su uvek bili na meti krivolovaca.

Stručnjaci i zaštitnici divljih životinja nadaju se da će se Kina postepeno izboriti sa ovim višedecenijskim problemom, ali ističu i da bi proglašenje ljuskavaca za nacionalnu zaštićenu vrstu ove incijative bile ključne za njihov oporavak.

Tokom poslednjih pet godina na graničnim prelazima u Aziji zaplenjeno je više od 14.000 jedinki ljuskavaca, pritom se u najvećem broju slučajeva nalazi po dvadesetak životinja (neretko i više) u svakoj pošiljci.

Njima se trguje i u Vijetnamu, Indiji, Tajlandu, Laosu i Indoneziji.

Jelena Cvetić