KINA: Uskoro nastaje najveća energetska kompanija na svetu

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

U Kini će uskoro, spajanjem dve postojeće energetske kompanije u ovoj zemlji, nastati najveći proizvođač električne energije po instaliranoj snazi na svetu.

Kineska vlada nedavno je odobrila spajanje energetskih giganata „Shenhua Group“ i „China Guodian“. Kako se navodi u saopštenju američkog portala „Power Engineering International“, u pitanju su najveći kineski proizvođač uglja i jedan od najvećih proizvođača električne energije, a njihovim spajanjem nastaće kompanija vredna 271 milijardu dolara. Biće to po prometu druga najveća, a po instaliranoj snazi prva najveća elektroenergetska kompanija na svetu.

Nova kompanija trebalo bi da ponese naziv „National Energy Investment Corporation“,a s obzirom na to da će imati ukupnu instaliranu snagu postrojenja za proizvodnju električne energije od čak 225 GW, iza sebe će ostaviti francuski „EDF“ (sa instaliranom snagom elektrana 137,5 GW) i italijanski „Enel“ (sa 83 GW). No, pri tome se radi samo o prvom koraku u sveobuhvatnom procesu međusobnog preuzimanja i spajanja kineskih energetskih kompanija.

Izvor: energetika-net.com