KINA: Tramvaj bez vozača koji lebdi (FOTO) (VIDEO)

Foto: Youtube / Print Screen

U kineskom gradu Zhuzhou predstavljen je novi koncept vozila koje će najverovatnije od 2018. godine služiti kao javni prevoz.

Novo vozilo železničke kompanije CRRC Kinezi nazivaju „pametnim autobusom“, iako izgledom ono više podseća na vozove i tramvaje. Lokomotiva radi na električni pogon, a na nju se može zakačiti i veći broj vagona.

Najinteresantnija činjenica je ta da ovom vozilu nisu neophodne šine, jer se kreće po putu. Sve što mu treba kako bi sigurno sledio zadatu rutu jesu iscrtane bele linije na kolovozu. Po ovim „virtuelnim šinama“ novo vozilo može da se kreće brzinom od 70 km / h, a za to nije potrebna pomoć vozača.

U 32 metra osnovne kompozicije može da se smesti nešto više od 300 putnika, a dodavanjem vagona se taj broj značajno povećava. Glavna prednost ovakvog sistema jeste njegova cena. U poređenju sa običnim vozovima i troškovima postavljanja šina, ovaj Autonomous Rail Rapid Transit sistem daleko je povoljnije pokrenuti u bilo kom gradu. Budući da za kretanje koristi ugrađene baterije, nije potrebno graditi niti električnu mrežu, kao što je slučaj sa tramvajima. Prva trasa „virtuelnih šina“ u Zhuzhou biće duga oko 6,5 kilometara i u pogon će biti puštena sledeće godine.

Izvor: seebiz.eu
M. N.