KINA: Prvi nacionalni nuklearni pilot projekat

Vesti | Svet | Nuklearna energija

Foto – ilustracija: Pixabay

Prvi kineski pilot nuklearni program koji koristi tehnologiju Hualong 1, reaktor treće generacije razvijen u Kini, uskoro će dobiti prve obrise, budući da je do kraja nedelje u planu montaža kupole.

Ju Peigen, zamenik šefa Kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC), na konferenciji za medije koja se održala u sredu, je izjavio da je jedinica br. 5 u Fudžou, jugoistočnoj kineskoj pokrajini Fuđen, spremna za postavljanje kupole.

Kupolu težine 340 tona, prečnika 16,8 metara, postaviće dizalica na reaktor dizajna Hualong 1, kazao je Jang Ming, član projektnog tima.

Jang je rekao da tačan datum postavljanja zavisi od vremenskih uslova.

 – Ako postavljanje bude uspešno, ono će označiti završetak rada na izgradnji pilota i početak faze sastavljanja – rekao je Ju.

Projekat koji je započet u maju 2015. trebalo bi da traje oko 62 meseca. Ju je rekao da proizvodnja opreme i gradnja idu po planu, te da je uveren da će projekat biti završen na vreme.

Reaktor Hualong 1 zajednički su dizajnirala 2 nuklearna giganta, China General Nuclear Power Group i CNNC, i prošao je inspekciju nacionalnog panela u avgustu 2014.

Vlada je od tog datuma odobrila korišćenje tehnologije Hualong 1 kako bi se u pokrajini Fujian izgradila 2 reaktora, od kojih je jedan jedinica br. 5.

Izvor: www.croenergo.eu