KINA: Proradila najsimpatičnija solarna elektrana na svetu (FOTO) (VIDEO)

Vesti | Solarna

Foto: UNDP

Prethodne sedmice na elektroenergetsku mrežu povezana je prva solarna elektrana u obliku pande. Postrojenje se nalazi u gradu Datung, provinciji Šansi, u Kini.

Kako bi pokrenuli globalnu primenu i razvoj zelene energije, UNDP i Panda Green Energy grupa, 1. septembra 2016. godine, započeli su promotivnu kampanju za solarna postrojenja u obliku pande.

Panda Green Energy grupa vodeći je kineski investitor i operater koji  posluje sa solarnim panelima. Ova solarno postrojenje, čiji izgled se bazira na nacionalnom simbolu Kine, kapaciteta je 50 MW i pokriva ukupnu površinu od 248 hektara. Kako bi ovaj izgled bio postignut, korišćene su dve vrste solarnih panela – bele tanke fotonaponske ćelije i crne monokristalne silicijumske ćelije.

UNDP i kompanija Panda Green Energy osmislili su ovu kampanju za probuđivanje svesti javnosti o ekološki prihvatljivim tehnologijama i održivom razvoju, kao i za podsticanje učešća mladih u inovativnom i socijalnom preduzetništvu. Vođe kampanje nadaju se da će ona inspirisati mlade u Kini i ostatku sveta da promovišu ciljeve održivog razvoja (SDG) i da će pružiti platformu za razvoj ideja za rešavanje ozbiljnih razvojnih izazova.

Izvor: cn.undp.org