Kina postala svetski lider u širenju čiste energije

Foto-ilustracija: Pixabay

I dok razvijanje čiste energije obara rekorde, Kina, vodeći investitor u čistu energiju na svetu i vodeći inovacioni centar, nastoji više nego što je očekivano da ubrza taj proces.

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u utorak je pohvalio napore Kine u istraživanju i razvoju čiste energije, tvrdeći da je „Kina opet preuzela vođstvo.“

U nedelju je Kina u Južnom Kineskom moru završila dvomesečno ispitivanje iskopavanja gasnih hidrata, opšte poznatih kao zapaljivi led, što predstavlja veliko otkriće u potrazi za alternativnim izvorima čiste energije, piše portal CRI.

Objavljeno je da će istraživanjem biti iskopano više od 300 000 kubnih metara gasa, prvenstveno metana, sa prosečnom dnevnom ekstrakcijom više od 5 000 kubnih metara gasa visoke čistoće, prosečne dnevne proizvodnje od 35 000 kubnih metara.

Kina je svoje istraživanje o zapaljivom ledu započela 1998. godine, budući da jedan kubni metar zapaljivog gasa – tipa prirodnog gasnog hidrata – jednak 164 kubnih metara običnog prirodnog gasa.

– Ono što vidimo jeste da se industrija prirodnog gasa menja. Vidimo sve više i više kako se nekonvencionalni gas koristi kao deo ukupne gasne mešavine – rekao je Birol.

Foto-ilustracija: Pixabay

IEA je u utorak u svom izveštaju koji je objavljen na 22. Svetskom naftnom kongresu koji se održavao u Istanbul izjavila da je prošle godine u Kini, kao najvećem investitoru u energiju na svetu, došlo do pada od 25 odsto u ulaganjima u elektrane na ugalj, te do povećanja ulaganja u elektrane i mreže čiste energije, kao iu ekološku efikasnost.

Stručnjaci navedene agencije očekuju da će u narednih nekoliko godina Kina prestići Evropu u ulaganjima u energetski efikasne mreže, budući da je ta azijska država prestigla Japan kao vodećeg ulagača u istraživanje i razvoj energije po udelu u BDP-u.

U međuvremenu je u BP izveštaju navedeno kako je Kina postala vodeći investitor na svetu u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

– Kina nastavlja da dominira i rasti u području obnovljivih izvora energije, doprinoseći sa oko 40 odsto u globalnom rastu – više nego čitava OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) – te je prošle godine nadmašila Sjedinjene Američke Države kao najveći proizvođač obnovljive energije – izjavio je glavni ekonomista BP-a Spenser Dejl.

Foto-ilustracija: Pixabay

U 2016. je globalna energija iz hidroelektrana narasla za 2,8 odsto u poređenju s prethodnom godinom, a više od 40 odsto rasta dolazi iz Kine, sudeći prema najnovijem Statističkom izveštaju o svetskoj energiji British Petroleuma koji je objavljen u ponedeljak.

U međuvremenu je globalna nuklearna energija na svetu porasla za 1,3 odsto, što je ekvivalent 9.300.000 nafte, dok je Kina doprinela u većini navedenog rasta, piše u izveštaju.

Podaci British Petroleuma pokazuju da je u 2016. emisija ugljen-dioksida u svetu lagano porasla za 0,1 odsto, dok je u Kini pala za 0,7 odsto u poređenju s prethodnom godinom.

– Emisija ugljen-dioksida u Kini je zapravo pale tokom protekle dve godine, nakon rasta od više od 75 odsto u proteklih deset godina, i neka od poboljšanja odražavaju strukturalne faktore koji će se najverovatnije održati – rekao je Dejl.

– Danas je Kina prva u terminima energije koja dolazi iz vetra, broj jedan u terminima solarne energije i broj jedan u terminima napora da se postigne energetska efikasnost, kao i u nuklearnoj energiji – rekao je Birol za Sinhua.

Foto-ilustracija: Pixabay

GLOBALNI RAZVOJ

Ulaganja u energiju širom sveta u 2016. su ukupno iznosila 1,7 triliona američkih dolara, što predstavlja 2,2 odsto globalnog BDP-a, piše u izveštaju IEA-a, u kojem se dodaje da je to prvi put da je svetska potrošnja na energetski sektor premašila ukupnu potrošnju na zaliha nafte, gasa i uglja.

– Udeo potrošnje na čistu energiju doseglo je 43 odsto ukupnih ulaganja, što je rekord – piše u izveštaju.

Potrošnja na energiju je pala drugu godinu za redom, budući da je povećanje potrošnje na energetsku efikasnost i energetske mreže neutralisao kontinuirani pad potrošnje na naftu i gas, takođe se navodi.

– Naša analiza pokazuje da su pametne odluke o ulaganju važnije nego ikad za održavanje energetske bezbednosti i ispunjavanje ekoloških ciljeva – napisao je Birol u izveštaju.

– Budući da se industrije nafte i gasa usmeravaju na kraće projekte, potreba da se donosioci politika usmere na dugotrajniju snabdevanje postaje sve važnija – rekao je.

Foto-ilustracija: Pixabay

U izveštaju se navodi da se očekuje da će se u 2017. stabilizovati ulaganja u naftu i gas.

– Međutim, jačanje američkog ulaganja u opreci je sa stagnacijom u ostatku sveta, što ukazuje na tržište nafte koje ima dve brzine – dodao je.

– U isto vreme industrije nafte i gasa se same tranformiraju putem velikih ušteda i time što se više usredotočava na razvoj tehnologije i efikasnu primenu projekta – navodi se u izveštaju.

(izvor: CRI)