Kina objavila Trinaesti petogodišnji plan iz energetike

Svet

obnovljivi izvori energije

Kina je nedavno objavila Trinaesti petogodišnji plan iz oblasti energetike za period od 2016. do 2020. godine prema kojem je predviđeno povećanje bescarinske eksploatacije nafte, gasa i obnovljivih izvora energije.

Šef Odeljenja za planiranje Nacionalne energetske administracije gospodin He Jungđen izjavio je da će Kina povećati bescarinsku eksploataciju nafte i gasa u Bohajskom zalivu, Istočnom kineskom moru i severnim delovima Južnog kineskog mora.

Trinaestim petogodišnjim planom iz energetike predviđeno je uspostavljanje pet energetskih baza (na istoku Unutrašnje Mongolije, u provinciji Šansi, u basenu Ordos, na jugozapadu Kine i Ujgurskom autonomnom regionu Sinđang na zapadu), uspostavljanje pojasa nuklearnih energetskih postrojenja, kao i bescarinskog pojasa za eksploataciju energetskih izvora na istoku države.

Poseban akcenat stavljen je na proizvodnju energije iz postrojenja na vetar i solarnu energiju, tako da će ukupna instalisana snaga vetrogeneratora do 2020. godine biti duplirana u odnosu na prethodni petogodišnji plan. Ukupna instalisana snaga iz postrojenja na solarnu energiju biće pet puta veća u odnosu na prethodni petogodišnji plan.

Sandra Jovićević