KINA ILI INDIJA: Ko će zauzeti lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije

Foto – ilustracija: Pixabay

Kina i Indija predstavljaju dve najveće ekonomije u razvoju današnjice. Istovremeno, njihove industrije se primarno oslanjaju na fosilna goriva. I dok Kina poslednjih decenija sagoreva najviše uglja na svetu, Indija je trenutno na ovoj „crnoj“ listi rangirana kao treća.

Ove dve zemlje se usput utrkuju i u razvoju obnovljivih energetskih resursa. U ovom trenutku Indija proizvodi oko 32 GW električne energije iz vetra i 12 GW pomoću Sunca. Od ukupne proizvodnje koja iznosi 320 GW, obnovljivi izvori energije u ovoj zemlji predstavljaju oko 17%, izuzimajući široko zastupljenu hidroenergiju.

Poređenja radi, Kina ima 140 GW iz energije vetra, i u ovom pogledu je daleko ispred Indije, ali je procenat energije proizvedene na ovaj način mnogo manji, imajući u vidu da troši ukupne kapacitete od 1646 GW, pet puta više nego Indija.

I dok se Kina trenutno nalazi u blagom vođstvu, Indija hvata zalet za narednih 10 godina. Koja će od ove dve zemlje izbiti u prvi plan u sektoru zelene energetike?

Obe zemlje objavljuju petogodišnje planove za ekonomski razvoj jos od 1951. godine, pa su najnoviji planovi Kine objavljeni za period 2016-2020, dok je kod Indije to vremensko razdoblje od 2017-2022. U okviru ovih planova su izdvojeni izveštaji i buduće investicije energetskog sektora. S obzirom na to da su periodi planiranja ove dve zemlje vremenski usklađeni, to daje mogućnost upoređivanja njihovih energetskih strategija.

Foto – ilustracija: Pixabay

Nacrt planova Vlade Indije potvrđuje strategiju brzog širenja obnovljivih izvora. Naime, cilj je da još 175 GW iz obnovljivih izvora bude instalirano do 2022. godine, što znači dodatnih 100 GW solarne energije i 60 GW energije vetra. U periodu od pet godina, to će dovesti do desetostrukog rasta korišćenja solarne energije, što je ekvivalentno godišnjem rastu od 60%, dok će se kapacitet vetroenergije udvostručiti.

Nacrt planova takođe predviđa da će do kraja 2027. godine Indija imati kapacitete od 275 GW iz obnovljivih izvora energije. Poređenja radi, energetski planovi Kine, najavili su kapacitet od 110 GW solarne i 210 GW vetroenergije.

Ove dve zemlje uporedo rade i na slabljenju pozicije uglja kao energenta na tržištu. U Indiji će se do 2022. godine iz uglja proizvoditi 248,5 GW energije, a Kina je takođe postavila stroga ograničenja u proizvodnji energije iz fosilnih goriva, pa će iz uglja dobijati kapaciteti od 1.100 GW.

Sa planiranim proširenjem obnovljivih izvora energije, u Indiji će energija dobijena iz nefosilnih izvora iznositi 47% do 2022.

Smanjenje upotrebe fosilnih goriva se u Kini odvija nešto sporije, pa će do kraja 2020. godine 39% električne energije u zemlji će biti proizvedeno iz nefosilnih izvora.

Dakle, ukoliko se sve bude odvijalo prema postojećim planovima, Indija će veći deo energetskih potreba zadovoljavati iz obnovljivih izvora, i imaće značajno smanjenje emisija CO2, ali će svakako energija proizvedena iz obnovljivih izvora biti manja od jedne trećine energije dobijene na isti način u Kini.

Izvor: thewire.in