Kina gradi laboratoriju za analizu zagađenja mora

Foto: pixabay

Kinesko ministarstvo saobraćaja planira da izgradi prvu laboratoriju specijalizovanu za uzorkovanje i analizu zagađenja mora i okeana nakon izlivanja nafte, objavio je lokalni list „Nauka i tehnologija“.
Kina troši oko 200 miliona juana godišnje za hitno istraživanje zagađenja okeana nakon izlivanja nafte, ali tehnološka ekspertiza nije još potpuno primenjiva jer nema potrebnu laboratoriju.

Gradnja laboratorije planira se u severnom lučkom gradu Tianjinu u zalivu Bohai, i za početak će uložiti 400 miliona juana (50 miliona evra).
Ulaganje će se usredsrediti na projekte ekološke zaštite i sigurnosti saobraćaja na moru.
Do danas samo Sjedinjene Američke Države i Francuska imaju laboratorije sposobne da hitno sprovedu uzorkovanje i analizu zagađenja mora nakon izlivanja nafte.

Iranski tanker Sanči sudario se početkom januara s teretnim brodom nekih 160 nautičkih milja od kineske obale i u more se izlio laki oblik nafte poznat kao kondenzat, koji je opasniji za okolinu od sirove nafte.
U toj najvećoj katastrofi koju je izazvao tanker u poslednjih nekoliko desetina godina nafta se razlila Istočnim kineskim morem na području većem od 100 kvadratnih kilometara.

Milan Zlatanović

Izvor: Rojters