Kina će biti partner na izgradnji HE Buk Bijela

Region | Hidro

Foto – ilustracija: Pixabay

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić izjavio je da je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering (AVIC) pokazala odlučan interes da bude partner Republike Srpske u izgradnji hidroelektrane “Buk Bijela” kod Foče.

Đokić, koji je proteklog vikenda u Kini razgovarao sa predstavnicima dela kompanije AVIC za oblast elektro-energenata, naglasio je da je na sastanku bilo reči i o drugim mogućim oblicima saradnje u oblasti saobraćaja, o saradnji ove kompanije sa preduzećima “Orao” iz Bijeljine i “Kosmos” iz Banje Luke. Za nas je jako važno da smo tokom ove posjete Kini imali razgovore sa predstavnicima Kineske industrijsko-komercijalne banke (ICBC), kao najveće banke u svetu, koja želi da bude partner u realizaciji energetskih, ali i drugih projekata u Republici Srpskoj, naveo je Đokić.

Podsetimo, Vlada Republike Srpske i Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering potpisali su u julu prošle godine memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE “Buk Bijela”.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević