Kazne za dvadeset troje zaposlenih u JP EPS i EPS Distribuciji

Vesti | Srbija

Foto: EPS

Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ kaznio je 23 zaposlena zbog propusta u radu čije su posledice i pad Srbije na Doing business listi Svetske banke i višekratni prekidi u snabdevanju električnom energiju u beogradskim naseljima Кotež i Кrnjača.

Istraga unutrašnje kontrole u saradnji sa kolegama iz ODS EPS distribucije pokazala je da su pojedini zaposleni odgovorni za kršenje procedura za izdavanje dozvola za priključenje na elektro mrežu i kašnjenje u izdavanju dozvola zbog čega je Srbija, između ostalog dobila nižu ocenu Svetske banke. Pojedini su umešani i u korupciju i protiv njih su podnete krivične prijave, a deo zaposlenih kažnjen je zbog loših rezultata u smanjenu gubitaka i krađe električne energije.

Na osnovu rezultata istrage Nadzornom odboru JP EPS predloženo je da se smene Ljubiša Кrunić, direktor ED Centar Beograd, Dragan Jeknić, direktor ED Banovo Brdo, Ivan Ilić, direktor ED Zemun, Nenad Milošević, direktor ogranka Niš, Goran Nikolić, direktor ogranka Vranje, Stevica Cigulov, direktor ogranka Zrenjanin i Borko Golubović, direktor ogranka Prijepolje.

Istovremeno smenjeni su i na niže pozicije prebačeni Slobodan Petrović, referent pregleda i spojeva ED Centar Beograd, kao i Rade Mirović, samostalni referent pregleda i spojeva ED Banovo Brdo, Siniša Porodinčević, referent pregleda i spojeva i Ivan Marković, takođe iz ED Banovo Brdo. Takođe smenjeni su i na niže radne pozicije prebačeni Dušan Anđelković, koordinator ODS Niš, Dragan Đorić, šef Službe za planiranje i investicije i Igor Todorović, direktor Sektora za planiranje i investicije u Nišu, Vladica Aleksić, direktor odseka za tehničke usluge Vranje, Dragan Đokić, vodeći stručni saradnik za podršku tržištu i smanjenje gubitaka u Loznici i Milan Škipina iz odseka za tehničke usluge Zrenjanin.

– U EPS-u neće biti zaštićenih i svi odgovorni za propuste biće kažnjeni. EPS će nastaviti da unapređenjem poslovanja i investicijama u razvoj infrastrukture doprinosi jačanju ekonomije Srbije i boljem standardu svih građana, rekao je Grčić.

Zbog problema sa snabdevanjem u Кotežu i Кrnjači Nadzornom odboru je predloženo da bude smenjen Srđan Jeftić, direktor Elektrodistribucije Кrnjača, dok su smenjeni i na niže pozicije prebačeni Nebojša Radovanović, direktor Tehničkog centra Кrnjača, Aleksandar Sknepnek, šef službe u odseku Кalemegdan, Boris Petrović, šef službe, Jordan Кaličanin, pravnik i Nebojša Radovanović, glavni inženjer u Sektoru za planiranje i investicije Кalemegdan.

Snabdevanje električnom energijom u beogradskim naseljima Кotež i Кrnjača u nedelju je u potpunosti stabilizovano. Zbog nezakonitog pokušaja priključenja na elektromrežu nelegalno izgrađenog objekta koji nema uslove za priključenje, tokom vikenda je dolazilo do prekida snabdevanja električnom energijom, u više navrata. Ekipe lokalne distribucije su sva tri dana izlazile na teren i otklanjale kvarove na većem broju lokacija što je dodatno bilo otežano ranijom nelegalnom gradnjom objekata.

– Čim smo saznali za problem, preduzete su hitne mere da se reši i odmah u nedelju je obezbeđeno stabilno snabdevanje električnom energijom sa stanovnike Кoteža i Кrnjače. Odgovorni za propust koji su zaposleni u „Elektroprivredi Srbije“ i Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribucija“ kažnjeni su smenom. Sprovešćemo detaljnu unutrašnju istragu i na osnovu tih rezultata pokrenuti i sve eventualne postupke da krivci budu kažnjeni i u skladu sa zakonom, rekao je Milorad Grčić.

EPS i ODS „EPS Distribucija“ imaju odličnu saradnju sa Gradom Beogradom koja je dodatno ojačana u oblasti rešavanja problema sa nelegalnom gradnjom. To je omogućeno i nedavnim izmenama propisa da samo ozakonjen objekat može biti priključen na elektromrežu, a ne objekti za koje postoji potvrda da su u postupku legalizacije.

– Otišli smo i korak dalje i u skladu sa dogovorom sa Gradom Beogradom svaka potvrda koju dobiju EPS i ODS odmah se prosleđuje Gradu Beogradu na proveru u Sekretarijatu za urbanizam da li je zaista završen proces ozakonjenja. Ovo je još jedan dodatni korak kako ćemo ubuduće da sprečimo priključenje nelegalno izgrađenih objekata koji ugrožavaju stabilnost elektroenergetskog sistema, rekao je Grčić.

Izvor: Sektor za odnose s javnošću JP EPS

Milisav Pajević