Kazne do 75 hiljada dinara za kretanje električnih trotineta u pešačkim zonama u Kraljevu

Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako su se na ulicama pojavili pre nešto manje od dve godine, vozači električnih trotineta su jezdili gradovima u Srbiji bez brige o poštovanju bilo kakvih saobraćajnih propisa i pravila. Uprkos najavama, za sada nije donet nijedan konkretan akt ili odluka.

Među prvima koji su stali na put bezbrižnosti vlasnika ovog sve popularnijeg prevoznog sredstva su Kraljevčani. U njihovom gradu ljudi koji svoje dvotočkaše na električni pogon voze u pešačkim zonama suočavaju se sa potencijalnim kaznama od 5 do 75 hiljada dinara, kako su nedavno saopštili Saobraćajna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije u ovom gradu.

Iz Gradske uprave u Kraljevu upozoravaju roditelje maloletne dece, rođake i druga punoletna lica koja, u ime maloletnika, uz lične isprave iznajmljuju električne trotinete, da to čine na ličnu odgovornost, imajući u vidu da nisu ispoštovane nikakve mere u pogledu bezbednosti i zaštite kako lica koja upravljaju trotinetom tako i slučajnih prolaznika i pešaka.

Kako se trotineti kreću velikom brzinom i predstavljaju bezbednosni rizik, te mogu izazvati povrede, ali i daleko veće posledice, Saobraćajna inspekcija i Komunalna milicija će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, podnositi prekršajne prijave, pri čemu je za fizička lica zaprećena kazna od 5.000 do 75.000 dinara, najavljeno je. Posledično je pojačana kontrola na mestima namenjenim kretanju pešaka.

Žitelji Kraljeva su, kako se navodi, poslednjih dana svedoci pojave električnih trotineta na ulicama grada, a uglavnom u zoni zabrane kretanja određene vrste vozila odnosno pešačkim zonama, trgovima i delovima naselja po kojima je dozvoljen isključivo saobraćaj pešaka.

Jelena Kozbašić