Kazna za ostavljanje životinje na ulici u Italiji iznosi 10.000 evra

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Nathaniel Bowman)

U Italiji veoma brinu o dobrobiti životinja, a kazne za bilo koji vid zlostavljanja i napuštanja životinje su izuzetno velike.

Naime, ukoliko ostavite životinju na ulici, kazna iznosi 10.000 evra ili godinu dana zatvora.

Takođe, ako je neko zainteresovan da usvoji psa ili mačku iz azila, neophodno je da prvo pokaže da je sposoban da o se o ljubimcu adekvatno stara.

Postoje i brojne radionice, obuke i predavanja na kojima Italijani uče na koji način da vode brigu o životinjama. Pored toga, deca se od najranijeg uzrasta vaspitavaju da vole životinje i da se prema njima odgovorno odnose.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonas Vincent)

Kazne za zlostavljanje, ali i odbijanje pomoći životinji su takođe veoma velike, nezavisno od toga da li je u pitanju sopstveni ili tuđi ljubimac ili pak životinja sa ulice.

Po zakonu, neophodno je pomoći povređenoj životinji na putu, odnosno pozvati nadležne ili odvesti do najbližeg veterinara.

U Torinu postoji još jedan neobičan zakon koji nalaže da se pas mora šetati tri puta na dan! Ukoliko se vlasnik ne pridržava tog zakona, preti mu kazna od 500 evra.

Pooštravanje zakona koji štite životinje je posebno aktuelno od 2005. godine. Mnogi gradovi tada su počeli da sprovode oštru politiku prema nasilju nad životinjama, među kojima je i menjanje boje krzna naših četvoronožnih prijatelja.

Jelena Cvetić