Katar napušta Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK)

Vesti | Svet | Goriva

Nakon 57 godina članstva, Katar će u januaru napustiti Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK), rekao je ministar energije Katara Sad Al-Kabi.

Iako je  jedan od najmanjih proizvođača nafte u organizaciji,  neće u potpunosti prestati sa proizvodnjom. Katar će zapravo fokus preusmeriti na proizvodnju gasa.

„Katar želi da proizvodi ono što poseduje veliki tržišni potencijal, kako bismo imali vodeću poziciju na svetskom planu. Reč je o proizvodnji tečnog prirodnog gasa. Mi nemamo mnogo potencijala u nafti, i tu smo vrlo realistični. Naš potencijal je gas“, rekao je Al-Kabi.

Foto: Pixabay

Katar je pronašao bogato nalazište gasa Nort fild  1971. godine, kada je zemlja i postala nezavisna.

Amrita Sen, glavni analitičar nafte na konsultantskom sastanku Enerdži Aspekts, izjavila je da povlačenje Katara ne utiče na OPEK, jer je Katar bio vrlo mali igrač u odnosu na Saudijsku Arabiju koja sa 11 miliona proizvedenih barela, predstavlja najvećeg proizvođača nafte i najvećeg svetskog izvoznika.

Cene nafte su u ponedeljak porasle za oko pet odsto, nakon što su Sjedinjene Države i Kina pristale na prinudno zaustavljanje trgovinskog rata od 90 dana, ali sirova nafta brent još uvek prodaje  oko 62 dolara za barel, što je znatno ispod oktobarskog maksimuma od 86 dolara.

Saudijska Arabija i još tri arapske zemlje, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, prekinuli su diplomatske odnose s Katarom juna 2017. i počele ekonomski bojkot. One optužuju Katar da podržava „terorističke pokrete“, da je naklonjeniji Iranu nego njima i da narušava stabilnost regiona. Zbog ovih dešavanja, zvaničnici Dohe izjavili su da napuštanje OPEK-a ne sadrži političke razloge, i da potez povlačenja predstavlja dugoročnu strategiju i planove za razvijanje svoje gasne industrije.