Karić: Možemo da pomognemo kvalitetu životne sredine i građanima Srbije

Vesti | Srbija

Foto: Milisav Pajević

U okviru plana konsultacija Ministarstva zaštite životne sredine 18. decembra održan je skup u Privrednoj komori Srbije u vezi sa obavezama industrije u okviru Poglavlja 27.

Time je završen krug konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, pre slanja Pregovaračke pozicije na druge, neformalne konsultacije sa Evropskom komisijom.

Na skupu u PKS su razmatrane sleće teme aktuelne za industrijski sektor: Specifični plan implementacije za Direktivu o industrijskim emisijama, implementacija Direktive o otpadu kao i status Pregovaračke pozicije za hemikalije i biocidne proizvode.

Prisutnima se obratio direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac, koji je istakao da je shvatanje problema industrije ozbiljno i da nas kao društvo i državu čeka veliki posao.

– Dobijamo dobre informacije i od kolega koji su u sličnoj situaciji. Svako od industrijskih preduzeća ima svoju specifičnu priču. Imajući u vidu teške godine koje smo prošli, ta priča je vezana i za tehnološko zaostajanje, i za formalno-pravne probleme i sve to zajedno čini jedan konglomerat iz koga se čini da je nemoguće izaći. S druge strane, jako je bitno da znamo da u zajedničkom radu možemo da damo dovoljno informacija onima koji zakonodavni okvir kreiraju, rekao je Lutovac, naglašavajući veliko interesovanje privrednika za ovaj događaj.

Prof dr Mirjana Drenovak Ivanović, članica Pregovaračkog tima Republike Srbije za Poglavlje 27, naglasila je da nas očekuje finalizacija specifičnih planova implementacije, kao i da su tokom skupa predstavnici industrije mogli od eksperata koji rade na pripremi specifičnog plana implementacije da saznaju nove podatke i da dobiju odgovore na pitanja sa kojima se svakodnevno susreću.

– Vrlo često se zaštita životne sredine shvatala kao „druga strana reke“ u odnosu na industriju ili na privredu, ali ekonomija 21. veka jeste ekonomija novih tehnologija, zelena ekonomija, i mora da ide ruku pod ruku sa industrijom i privredom i samo tako možemo da pomognemo kvalitetu životne sredine, ali i građanima i građankama Srbije, rekao je Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i šef Pregovaračke grupe 27.

Milisav Pajević