Kapitalni projekti NIS-a u 2015. godini

Srbija

kiril kravcenko pecat.co.rs

Generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ gospodin Kiril Kravčenko izjavio je da će ova kompanija 2015. godine nastaviti sa modernizacijom Rafinerije u Pančevu. Kako je istakao, protekle nedelje je izabrana kompanija partner sa kojom će se uvesti proces duboke prerade nafte u rafineriji tehnologijom koksovanja. Prema njegovim rečima, očekuje se da ovaj projekat bude završen 2019. godine.

Gospodin Kravčenko je rekao i da NIS ima u planu nastavak realizacije projekta TE-TO Pančevo zajedno sa ruskim partnerom, kao i realizaciju projekta vetroparka „Plandište“ u saradnji sa kineskim partnerom. On je dodao da će u projekat realizacije TE-TO Pančevo biti uloženo oko 150 miliona evra, a ista cifra će biti uložena i u vetropark „Plandište“.

Kako je istakao, NIS će ove godine investirati manje nego prethodnih zbog drastičnog pada cena nafte u svetu, pada vrednosti dinara, sankcija koje su uvedene „Gasprom njeftu“, ali i dugova državnik kompanija prema NIS-u i pogoršanja ekonomskih prilika u svetu.

Sandra Jovićević

foto: pecat.co.rs