Kapaciteti solarnih elektrana uskoro će premašiti kapacitete nuklearki

Solarna

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema novim istraživanjima u Americi, globalni kapaciteti fotonaponskih panela uskoro će se u instalisanoj snazi približiti kapacitetima nuklearne energije, a ukoliko se trendovi rasta nastave, u bliskoj budućnosti će ih i premašiti.

Do kraja ove godine, solarne elektrane širom sveta trebalo bi da imaju instalisani kapacitet od 390 GW, procenjuje Greentech Media, dok instalirana snaga nuklearnih postrojenja, koja su trenutno u pogonu, iznosi 391,5 GW.

Potražnja za fotonaponskim panelima u Kini mogla bi pogurati njihove kapacitete na gore. Prema procenama GMT-ovog Global Solar Demand Monitora, globalni kapaciteti u fotonaponu do 2022. dostići će 871 GW.

Kada je reč o proizvedenoj energiji, tu je svakako drugačija priča i nuklearna energija je tu daleko superiornija u proizvodnji.

Globalno se proizvede 2,5 miliona GWh električne energije iz nuklearnih elektrana, dok solarke proizvedu tek 375.000 GWh, što je 11%, odnosno 1,1% ukupne globalne proizvodnje za ta dva izvora.

Evropa trenutno ima oko 100 GW instaliranih kapaciteta u fotonaponu, pa Sunce čini šesti najveći izvor energije na starom kontinentu, iza prirodnog gasa, uglja, velikih hidroelektrana i nuklearnih elektrana, preneo je Euractiv.

Izvor: energetika.ba